22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γιάννης Μιχελογιαννάκης: “Δεν είχα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την απεργία πείνας”

Ημερομηνία:

Σε απεργία πείνας βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ενώνοντας τη φωνή του με τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα επειδή δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης διευκρίνισε στο news247.gr εξ αρχής ότι δεν είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας, αλλά πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία.

Ο βουλευτής είχε καταγγείλλει, με δήλωσή του, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα και προσθέτει ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση συζητάει ενισχυτική πιστωτική γραμμή που προϋποθέτει άλλο ένα μνημόνιο, το μνημόνιο συνεννόησης το οποίο είναι πέρα από τα παραπάνω.

“Μέσα σ΄αυτό το έγκλημα η Πολιτεία αφήνει ασχολίαστη τη δήλωση Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου το οποίο σημαίνει ξεπούλημα και μάλιστα το προφυλάσσουν με απαγόρευση διαδηλώσεων. Αδυνατώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως βουλευτής, να καταλάβω και να συναινέσω στα παραπάνω. Αποφάσισα λοιπόν για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για να ενεργοποιήσω τον κόσμο να κάνει σύνθημα “ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ”, να ξεκινήσω απεργία πείνας με τους Σύρους”, έγραφε χαρακτηριστικά.

Πριν δύο ημέρες δημοσιεύματα ανέφεραν ότι έσπασε την απεργία πείνας πράγμα που ο ίδιος διαψεύδει. Σε επικοινωνία του με το NEWS 247 μας ανέφερε ότι βρέθηκε σε παρακείμενη καφετέρια αλλά δεν δέχεται τροφή και θα συνεχίσει μέχρι τέλους, “μέχρι να μην απειλούνται ζωές”.

“Πριν από τέσσερις ημέρες άρχισα την απεργία πείνας. Εδώ που κοιμάμαι, απέναντι από τη χλιδάτη και ζεστή Βουλή, οι πρόσφυγες αποφάσισαν δύο πράγματα.

Να μη ζητήσουν καμία θέση εργασίας στην Ελλάδα σεβόμενοι το 1,5 εκατομμύριο ανέργων. Ζήτησαν ασυλία, που σημαίνει διαβατήριο.

Ζήτησαν επίσης πολιτικό άσυλο που σημαίνει διαμονή, στέγη και ιατρική περίθαλψη βάσει διεθνούς δικαίου” ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Και έκανε λόγο για τα ζητήματα που έθεσε στον κ. Κικίλια:

“Οι Σύροι πρόσφυγες με το συντονιστικό τους και εγώ προσωπικά μίλησα με τον κ. Κικίλια. Έθεσα δύο κύρια αιτήματα.

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των ανθρώπων γιατί υπάρχουν ήδη δύο θάνατοι. Θυμάστε τις εγκληματικές δηλώσεις Άδωνι ότι οι άνθρωποι αυτοί μας χαλάνε την αισθητική μας και πως πρέπει να φύγουν για να βάλουμε λαμπάκια στην πλατεία και να τονώσουμε τον τουρισμό. Μετά από αυτό ένας άνθρωπος απογοητευμένος προσπάθησε να διαφύγει και πέθανε στα σύνορα με την Αλβανία. Είπα στον κ. Κικίλια ότι το κύριο ζητούμενο είναι οι συνθήκες διαβίωσης των Σύρων. Απάντησε ότι το θέμα λύθηκε γιατί βρέθηκε κτίριο για να μεταφερθούν εκεί τα μικρά παιδιά. Άνθρωποι της αντιπροσωπείας των προσφύγων πήγαν και είδαν το κτίριο και μου ανέφεραν ότι δεν έχει ρεύμα, ούτε νερό. Οι συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει είναι παρόμοιες με εκείνες του δρόμου όπου είμαστε τώρα.

Μου είπε ακόμη ότι εξασφάλισε ασυλία όντας σε θέση να παρέχει 10 την ημέρα. Μιλάμε για 600 άτομα. Αν κάνει κανείς τη διαίρεση, καταλαβαίνει ότι χρειάζονται 2 μήνες για να λάβουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι άσυλο. Σε 2 μήνες όμως, θα έχουμε δεκαπλάσιους θανάτους. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι μια κοροϊδία.

Ζήτησα λοιπόν προσωπικά να ανέβει το νούμερο έκδοσης σε 50-100 αιτήσεις την ημέρα και ζήτησα στέγη, διαμονή και θέρμανση. Τη Δευτέρα έγινε συνέλευση με το συντονιστικό των Σύρων όπου ο κ. Συρίγος είπε πως δεν μπορεί να εκδίδει πάνω από 10 αιτήσεις ασυλίας την ημέρα και δεν μπορεί να τις παρέχει και για τους 600 άμεσα.

Αλήθεια, αρχιεπισκοπή, δήμος, περιφέρεια, κλειστά ξενοδοχεία, δεν μπορεί κανείς να προσφέρει;

"google ad"

Τη Δευτέρα και την Τρίτη έστειλαν λεωφορεία για να πάρουν ακρωτηριασμένους και παιδιά και η απάντηση των προσφύγων ήταν: Ή και οι 600, ή κανείς. Στα 100 μέτρα από εδώ, ακόμα και η διαθεσιμότητα αποδείχθηκε φιάσκο μετά την οριστική απόλυση των 260 καθαριστριών”.

Επίσης, για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Την ίδια ώρα, ένας άνθρωπος που το κράτος του δίνει αρχικά το δικαίωμα να δώσει Πανελλήνιες κινδυνεύει με βέβαιο θάνατο και το βεβαιώνω εγώ σαν καρδιολόγος. Η υπόθεση του είναι μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στα υπουργεία και την αστυνομία. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση και να αποφευχθεί ένας ήδη αποφασισμένος θάνατος”.

Σχολιάζοντας προϋπολογισμό και εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, είπε:

“Όταν άρχισα την απεργία πείνας, 8.000 αστυνομικοί δεν ήθελαν να ανοίξει ρουθούνι λόγω της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου. Και εκείνος για το ευχαριστώ, ζήτησε συνεκμετάλλευση του ελληνικού πλούτου.

Ο προϋπολογισμός υπερψήφισε τα προαπαιτούμενα της τρόικας και της κάνουν παρακάλια για να έρθει. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα ερχόμενη θα εφαρμόσει την ενιαία πιστωτική γραμμή, πράγμα που σημαίνει νέο μνημόνιο συνεννόησης.

Κάποιοι κακεντρεχείς, με είδαν να πίνω καφέ στο Εθνικό, μια καφετέρια που τη χρησιμοποιούμε σαν ουρητήριο. Κάνω απεργία πείνας και πίνω καφέ, τσάι και coca cola. Όσα είπαν ήταν κακοήθειες.

Επαναλαμβάνω. Σαν καρδιολόγος, ζητώ να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες.

Ασχολούμαστε τώρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ονοματολογία. Και με τον κ. Δήμα δεν θα αλλάξει τίποτα αφού θα υπογράφει:

Προεδρικά διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νόμους σε ένα άρθρο, νομοσχέδια με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και τροπολογίες.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές χθες, είναι μονόδρομος.

Σε όσους αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα συνεχίσω την απεργία πείνας απαντώ:

Η πείνα δε με πειράζει, με πειράζει το κρύο. Και εμένα και τα 71 μωρά και τους ακρωτηριασμένους. Θα σταματήσω μόνο όταν θα έχω τα εχέγγυα ότι δεν θα απειληθούν ζωές”.

Και τέλος, ανέδειξε ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες αλληλεγγύης από την πλατεία Συντάγματος όπου οι πρόσφυγες δίνουν τον δικό τους αγώνα:

“Στα βρεγμένα εδώ που κοιμόμαστε, παιδιά Σύρων μου παρείχαν κουβέρτες για να ζεσταθώ και δεν είχαν εκείνα ρούχο για να βάλουν. Υπάρχει άνθρωπος που κάθε βράδυ έρχεται με το αυτοκίνητο του εδώ και έχει ζητήσει να διατηρήσω την ανωνυμία του. Κάθε βράδυ προσφέρει ζεστή σοκολάτα και κουλούρια στους πρόσφυγες.

Υπάρχει εθελοντισμός για φαγητό, γυναίκες που φέρνουν κατσαρόλες με φαΐ για τους Σύρους. Όλα αυτά αναδεικνύουν το ανθρώπινο στοιχείο που είναι ξένο για την κυβέρνηση”.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...