16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γιάννης Ντερμανάκης: «Η χειρότερη οργή είναι αυτή που αργεί»!

Ημερομηνία:

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος του Αρναουτάκη και κάλεσμα για τήρηση του «πρωτόκολλου τιμής» προς τους βουλευτές των Χανίων | Σε συνέντευξή του στα πλαίσια της εκπομπής «ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελάκη ο γνωστός δικηγόρος και μέλος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ντερμανάκης δεν άφησε περιθώριο γι’ αμφιβολίες.

«Ο αγώνας τώρα αρχίζει» , «πολλοί θα καταλάβουν ότι τα Χανιά υπάρχουν», «δεν αντέχει αυτός ο τόπος να γίνει ένας έρημος τόπος», «Θα σταθούμε όρθιοι όπως στο παρελθόν» ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Ντερμανάκης για να δώσει σε όλους να κατανοήσουν πως ο «συγκρητισμός» έχει βαρύτητα και σημασία, και για τους Χανιώτες που «έχει υψηλή ιστορική αξία» και ξέρουν να παλεύουν για τα δίκαια των Κρητικών, είναι πλέον συνθήκη επιβίωσης. Καταλόγισε ευθύνη σε όλους αυτούς που καταδικάζουν τον τόπο στην αφάνεια επειδή κρύβονται αυτοί μέσα στην αφάνεια και ζητά από τους βουλευτές να αποδείξουνε πως «φορούνε παντελόνια», ώστε να τηρήσουν το «Πρωτόκολλο Τιμής».

Η συμφωνία για το Εφετείο, ήταν προϊόν συναλλαγής μεταξύ του πρωθυπουργού και μια ομάδας που ο κ. Ντερμανάκης χαρακτηρίζει «συμμορία» και στο Ηράκλειο ετοιμάζουν υποδοχές στον κ. Παπανδρέου με κόκκινα χαλιά. Κάνει μάλιστα έναν παραλληλισμό με την ανώμαλη περίοδο της χούντας όταν πάλι οι Ηρακλειώτες τότε υποδεχόντουσαν τον Παπαδόπουλο και τόνισε πως ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον μια προσωπικότητα ανεπιθύμητη στα Χανιά. Ακολουθεί όλη η συνέντευξη που δε διστάζει να προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα νέο 1990. Με δικιά της ευθύνη.

Νίκος Αγγελάκης: Είδατε ότι σε κάθε αγώνα σμίγουν οι παλιοί συνοδοιπόροι. Τώρα για εξηγήστε μας από τη δική σας άποψη όλ’ αυτά που συμβαίνουν. Τιμωρούμαστε επειδή ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ; Βέβαια, είναι Καλλικρατικός ο σχεδιασμός αυτός αλλά δε θα ‘πρεπε η περιφέρεια και ο κ. Αρναουτάκης που τα αντίθετα έλεγε εδώ, να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτό το κακό;

Τήρηση του «πρωτοκόλλου τιμής», η διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Αρναουτάκης

Γιάννης Ντερμανάκης: Ήρθε η ώρα πια της ευθύνης, του κάθε Χανιώτη του κάθε Κρητικού, και της μεγάλης αλήθειας. Μέχρις εδώ και μη παρέκει. Θα δείτε ότι η οργή του λαού των Χανίων αργεί, αλλά θα είναι τόσο δυνατή, που πολλοί θα καταλάβουν ότι τα Χανιά υπάρχουν, τα είχαν ξεχάσει. Θα κλιμακωθεί. Ξέρεις πολύ καλά από το παρελθόν ότι όταν λέμε κάτι επαληθεύεται. Θυμάσαι και παλιότερα, το 1990, για την αξιοπρέπεια των Χανίων, μέσα σε δύο ώρες τα Χανιά έφθασαν να πρωτοστατήσουν σε ισχυρές αντιπαραθέσεις με ισχυρές δυνάμεις, ξενόφερτες και τότε. Βεβαίως, όσον αφορά και τον κ. Αρχοντάκη. Διάβασα πριν από λίγο τη δήλωσή του: μεστή, ουσιαστική, πολύ δυνατή, με όλη την προοπτική.  Αυτό οφείλει κάθε αιρετός, κάθε Χανιώτης. Και θα δείτε ότι δε θα τολμήσει κανείς, σε αυτή τη γενική, την κλιμακούμενη, την μαζικότατη  αντίδραση των Χανιωτών να έχει άλλη γνώμη, απ’ αυτή που οφείλει σε αυτό τον τόπο, δηλαδή, οι πα ραιτήσεις και η τήρηση του αυτονοήτου: του πρωτοκόλλου τιμής. Οι ίδιοι χαρακτήριζαν ότι φορούν παντελόνια. Οφείλουν επομένως τιμώντας το «πρωτόκολλο τιμής» να συμμετέχουν γιατί αυτή η επιδρομή και η λεηλασία όπως είπε και ο κ. Αρχοντάκης δεν έχει προηγούμενο σε καμιά ιστορική περίοδο.  Ξέρεις πολύ καλά πως δεν ψηφίσαμε μόνο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τόσα άλλα πράγματα που σηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ και πριν το ’74. Επομένως η οδύνη ορισμένων από εμάς είναι οξυμένη. Γιατί τιμωρούμαστε γι’ αυτό, στα Χανιά; Σα τι; Όταν λοιπόν η Περιφέρεια και ο κ. Αρναουτάκης λειτουργούν πια αντιπεριφερειακά και αντικαλλικρατικά, όταν ο κ. Αρναουτάκης λειτουργεί σα τοποτηρητής κάποιων Ηρακλειωτών εκ των πραγμάτων πια κάποια στιγμή θα ανακηρυχθεί ανεπιθύμητος στα Χανιά. Όμως όταν τόσες απογυμνώσεις έχουν γίνει στα Χανιά, δεν καταλαβαίνουν τώρα πως ξεχείλισε το ποτήρι; Γι’ αυτό και επαναδραστηριοποιήθηκε η Επιτροπή η οποία ξέρει πολύ να μεθοδεύσει, να οργανώσει τον αγώνα και θα το κάνει μέχρι εκεί που πάει. Και αυτοί που λένε πως είναι συντεχνιακός αυτός ο αγώνας για τους δικηγόρους…

Προϊόν συναλλαγής η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο

Ν.Α.: Τώρα δε μπορούν να το πουν, τώρα έχει φύγει αυτό κ. Ντερμανάκη.

Γ.Ν.: Τώρα δε μπορεί να το πει κανείς, ασφαλώς. Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η αφάνεια κάποιων, κι αυτό είναι πρωτοφανές. Τα Χανιά είχαν πολιτικούς ηγέτες υψηλού κύρους, υψηλού διαμετρήματος, υψηλής συνέπειας και εντιμότητας και αξιοπρέπειας. Είναι γνωστά τα ονόματα του αείμνηστου Σκουλά, του αείμνηστου Μαρή και όσοι ακολούθησαν και είναι εν ζωή. Τι σημαίνει τώρα η σιωπή και η απουσία; Είναι θλιβερό πραγματικά και εύχομαι να μην επαληθευθώ. Κατά τ’ άλλα είμαι βέβαιος θα κατανοηθεί ότι θα είναι καταγέλαστοι, απομονωμένοι και σε αφάνεια. Είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πολίτης, ένας άνθρωπος. Μόνοι τους διολισθαίνουν προς αυτή την κατάσταση. Οι βουλευτές επίσης, που είναι; Έχουν σιωπήσει. Μα είναι λυπηρό… Συναντάω συμπολίτες μας που δε βρίζουν πια. Ένας αξιόλογος γιατρός των Χανίων μου είπε: Μα γιατί να παραιτηθούν κι από που να παραιτηθούν οι βουλευτές: είναι πια ανύπαρκτοι, ανυπόληπτοι, και απαξιωμένοι. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι αγαπητέ Νίκο διότι ξέρεις πολύ καλά τη συμμετοχή τη δική σου, τη δική μας από το 1974 που ξεκινήσαμε. Και πραγματικά με όλες τις προσπάθειες και τις δυσκολίες συμβάλλαμε όπως και τόσοι άλλοι. Δεν περίμενε κανείς αυτή η κυβέρνηση να φτάσει στα Χανιά – δε θα γενικεύσω τη συζήτηση ούτε για την τρόικα ούτε για όλ’ αυτά – αλλά την ώρα πραγματικά που γίνονται συγχωνεύσεις, αιματηρές οικονομίες στους συνταξιούχους, στους μικρομισθοσυντήρητους, να διαμοιράζονται – καλά το λέει ο κ. Αρχοντάκης – τα ρουσφέτια τα εκλογικά – και γνωρίζουν πολύ καλά τι λέω -για να καλέσουν – το τονίζω αυτό και αν θέλετε θα βγάλετε και είδηση – τον πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου στο Ηράκλειο όπως έκαναν και άλλες εποχές, την επταετία στον Παπαδόπουλο, να τον καλέσουν λέει – και θα το δείτε αυτές τις μέρες θα επαληθευθώ – να του στρώσουνε κόκκινα χαλιά υποδοχής, ότι η Κρήτη, δηλαδή το Ηράκλειο υποδέχονται τον «ηγέτη» της Δημοκρατικής Παράταξης!

Οι πολιτικές συμμορίες διαφεντεύουν

Ν.Α. Δε φταίνε οι Ηρακλειώτες, φταίει ο πρωθυπουργός αν αυτά τα πράγματα γίνουνε! Και για την υπόσχεση που έδωσε, δικό του είναι το φταίξιμο!

Γ.Ν.: Αναμφισβήτητα, αλλά όταν φτάνει ένας πρωθυπουργός να συναλάσσεται ούτως ώστε να τον υποδεχτούν μετά βαϊών και κλάδων βεβαίως είναι δική του ευθύνη και ο ευτελισμός ο έσχατος ενός πολιτικού, ενός ηγέτη, ενός γιου ενός ηγέτη ο οποίος πραγματικά άνοιξε το δρόμο, και εννοώ τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον παππού του Γεώργιο. Εύχομαι να μην αποδειχθεί και να μην καταγραφεί ως εκείνος ο πρωθυπουργός ο μικρός και ο ελάχιστος. Πάντως έχει καταγραφεί ως ο εχθρός των Χανίων και μου έλεγε και φίλος γνωστό μέλος, πως έτσι όπως κατάντησε ο πρωθυπουργός δε θα μπορεί να έλθει στα Χανιά διότι μόνος έθεσε τον εαυτό του εις την τάξη των ανεπιθυμήτων.

Ν.Α.: Είναι πρωτοφανές αυτό. Δηλαδή δεν το πίστευα μέχρι που το βλέπω τώρα. Γιατί χθες το αποκάλυψε ο κ. Ποντικάκης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει υπόσχεση και αυτό βλέπουν από τις επαφές. Ήταν αδιανόητο στο μυαλό μου, να το παραδεχτώ αυτό κ. Ντερμανάκη, ότι ο ηγέτης του μεγάλου λαϊκού κινήματος που του κληρονόμησε ο Ανδρέας μπορεί να συναλλάσσεται με μια παρέα, με μια ομάδα σε βάρος μιας ολόκληρης περιφέρειας..

Γ.Ν.: Θέλω να είμαι ειλικρινής, ωμός. Για την παρέα, πρόκειται περί μίας πολιτικής συμμορίας. Και την χαρακτηρίζω έτσι, διότι μία συμμορία η οποία κατάγεται από το Ηράκλειο, η οποία θα είναι αυτή που θα τον υπονομεύσει εν τέλει και ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση. Θα διάβασες ίσως, προ λίγο καιρού στο ΒΗΜΑ κάτι σχετικό, μία ολόκληρη σελίδα που αφιέρωσε το ΒΗΜΑ πάνω σε αυτό το ζήτημα. Όμως, αυτό που δεν αντέχει κανείς γι’ αυτό και η Επιτροπή μαζί με τον φίλο και εξαίρετο αγωνιστή Παναγιώτη Κλάδο θα προχωρήσει ανυποχώρητα και επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε που θα το φτάσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι σε λίγο καιρό όλοι οι Χανιώτες από το ένα άκρο στο άλλο, κι όχι μόνο οι Χανιώτες, διότι αφορά τη διάσταση του συγκρητισμού που για μας έχει υψηλή ιστορική αξία, θα κατανοήσουν το μέγεθος αυτής της λεηλασίας και θα υπάρξει μία ηθική αλλά και μια πολιτική αντίσταση, θα είναι ανθρώπινη αντίσταση, διότι πραγματικά δεν αντέχει αυτός ο τόπος να γίνει ένας έρημος τόπος καταφρονημένος, περιφρονημένος, λεηλατημένος.

"google ad"

Όπως το 1990 για την ισομερή ανάπτυξη του νησιού ενάντια στις πολιτικές συμμορίες

Ν.Α.: κ. Ντερμανάκη ας μην πούμε πολλά τώρα. Πιστεύω ότι το μήνυμα που στέλνετε κι εσείς αλλά και η Χανιώτικη κοινωνία αν ακούσουνε θα καταλάβουνε.

Γ.Ν.: Κανένας Χανιώτης, αυτή η άθλια υπονόμευση ότι δήθεν ήταν συντεχνιακό, αυτό δεν ισχύει, διαψεύστηκε και θα δουν πράγματι τι θ’ ακολουθήσει.

Ν.Α.: Ίσως ήταν στημμένο αυτό για ν’ αποκοιμηθούμε, να πούμε είναι θέμα των δικηγόρων. Κι εγώ ο ίδιος κ. Ντερμανάκη την είχα «πατήσει». Στην αρχή είπα, εντάξει ας μην το κάνουμε και μεγάλο θέμα, αν κάνουνε μια ισόρροπη ανάπτυξη, όπως έλεγε ο κ. Αρναουτάκης… Εγώ τον πίστεψα. Λέω, δε μπορεί να μας κοροϊδεύουνε εμφανές μπροστά στα μάτια μας; Βλέπουμε ότι διαψευστήκαμε, όσοι ήμασταν καλοπροαίρετοι, μέσα σε λίγους μήνες!

Γ.Ν.: Μα αγαπητέ Νίκο, ποιος θα έλεγε όχι σε μια ισόρροπη, ισομερή ανάπτυξη; Η Κρήτη είναι τα Χανιά, είναι το Ρέθυμνο, είναι και το Λασήθι. Ποιος θα έλεγε λοιπόν όχι σε μια ισομερή ανάπτυξη των υπηρεσιών, σε ένα συγκρητισμό που μέσα από εκεί θα προέκυπτε μια αναπτυξιακή προοπτική. Τώρα αυτή η μίζερη κατάσταση του διχασμού που καλλιεργούνε, διότι αυτή η συμμορία η οποία έχει τόση αλαζονία και κυβερνάει όχι μόνο την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα – και θα σας το πω ωμά – καθόρισε ποιοι θα είναι υποψήφιοι στα Χανιά, καθόρισε ποιοι θα είναι στην Περιφέρεια –  αυτά είναι γεγονός τα έχω καταγγείλει – δε μπορεί πια αυτή η ομάδα η οποία έχει κυριευτεί από μία μανιακή άσκηση της εξουσίας, καταχρηστική, να έχει θέσει σε ομηρία τον συγκρητισμό και τη δημοκρατική παράταξη. Στο παρελθόν πολλά πράγματα μπορεί να τα είπαμε ίσως νωρίς. Πολύ καλά ξέρεις όμως ότι ήμουν από εκείνους που συγκρούστηκαν με το Τσοχατζόπουλο, τα θυμάσαι πολύ καλά, το 1974. Δυστυχώς με πίκρα, κι εσύ κι εγώ, επαληθευτήκαμε. Ήταν η πρώτη εβδομάδα που είχε φτιαχθεί το ΠΑΣΟΚ και είχαμε μάθει τη συμπεριφορά του κυρίου αυτού από τότε στη Γερμανία. Και εδώ δε χρειάζεται να πω περισσότερα. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Και τον είχαμε καταγγείλει, τον είχα καταγγείλει επώνυμα. Πάλι, εδώ, κάποιοι άνθρωποι θα αποβούν μοιραίοι; Δεν το αντέχει ο τόπος. Εμείς πάντως μένουμε σταθεροί, ανυποχώρητοι, κυριολεκτικά ανένδοτοι. Πονάμε όλη την Κρήτη, αγαπάμε όλη την Κρήτη, δεν τη διχάζουμε, δεν τη μοιράζουμε. Θα σταθούμε όρθιοι όπως στο παρελθόν. Θυμάσαι το 1990. Και με τη συμβολή σου τότε καταγράφεται πράγματι μια ιστορική αντίσταση, μία αντίσταση που έχει καταγραφεί σημαντική, αστραπιαία και αιφνιδιάστηκαν πολλοί, με τις διαστάσεις που πήρε και στο εξωτερικό. Εμείς, δε θέλουμε να πούμε ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε. Αυτό θα το κάνει από μόνος του ο Χανιώτικος λαός. Και ξέρετε, η χειρότερη οργή αγαπητέ Νίκο είναι αυτή που αργεί. Και οψόμεθα πολύ, πολύ σύντομα.  Ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ