25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Γιατί αγαπώ τις ορτανσίες και πώς θα τις φροντίσετε

Ημερομηνία:

Η μητέρα μου αγαπούσε πολύ τα λουλούδια και ιδιαιτέρως τις ορτανσίες. Είχαμε πάρα πολλές και μεγάλες με ωραία άνθη. Τις έβαζε μπροστά στο σπίτι μας στην σειρά.

Ήταν χούντα όταν συνέβει το περιστατικό. Ένας γείτονας από την πάνω γειτονιά (Βαμβακόπουλο), καλός άνθρωπος κατά τα άλλα, αλλά μας προέκυψε χουντικός, ήταν με τους στρατιωτικούς στα μέσα και στα έξω. Μια μέρα πέρναγε απ’ το σπίτι μας με το στρατιωτικό τζιπ που οδηγούσε ο στρατηγός ιερέας,  του στρατοπέδου Μαρκοπούλου νομίζω. Σταματά το τζιπ κατεβαίνει ο γείτονας. Η μαμά μου ήταν έξω. Παραξενεύτηκε!

– Καλημέρα σας κυρία Κωνσταντουδάκη μου. Τι κάνετε; Τι ωραία τα λουλούδια σας. Τι ωραίες οι ορτανσίες σας.

Εγώ ήμουν στην βεράντα και παρακολουθούσα εμβρόντητη. Η μητέρα μου ήταν αριστερή (κρυφά) και δεν συμπαθούσε καθόλου τους χουντικούς. Ωωχ, λέω μέσα μου, τι θέλει τώρα αυτός και κάνει χαρούλες! Περίμενα την εξέλιξη της συζήτησης.

– Κυρία Κωνσταντουδάκη μου, ο στρατηγός μας ξετρελλάθηκε μ’ αυτήν την ορτανσία σας (και της έδειξε την πιο μεγάλη και πιο ωραία). Εε, δεν νομίζω να του χαλάσομε το χατήρι του στρατηγού μας! Θα του την χαρίσετε έτσι;

– Όχι! Του κάνει η μαμά μου αγριεμένη (της βγήκε το αριστερό της φανερά) Δεν την έκανα εγώ, μεγάλη και ωραία για τον στρατηγό σας!

Ένοιωσα απέραντη περηφάνεια για την μάνα μου. μου φάνηκε εκείνη την ώρα μεγάλη πολύ μεγάλη! Μου φάνηκε θεά! Και οι ορτανσίες μας! Οι ωραιότερες του κόσμου. Σαν να μου γελούσαν και αυτές περήφανα!

Όσο ζούσε η μητέρα μου είχαμε πολλές. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερνε χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες και της ευδοκιμούσαν έτσι. Τώρα έχω και εγώ πολλές ορτανσίες αλλά θέλουν ιδιαίτερες φροντίδες. Όχι όπως τότε που ήθελαν μόνο καστανόχωμα. Λοιπόν! Οι ορτανσίες κλαδεύονται τον Ιανουάριο. Ελαφριά, όχι βαριά, γιατί τότε θα βγάλουν πολλούς βλαστούς αλλά όχι πολλά λουλούδια. Το τελευταίο μάτι το αφήνομε ακλάδευτο γιατί από κει θα βγουν τα λουλούδια. Τα ξερά και αδύναμα κλαδιά κόβομε. Θέλουν χώμα ειδικό. Το ζητάμε χώμα για οξύφιλα.

Αρχίζομε λιπάνσεις απ’ τον Φεβρουάριο. Ειδικό λίπασμα. Εγώ παίρνω την ακτιβοζίνη για ορτανσίες – γαρδένιες. Κάθε 15 μέρες θέλουν λίπανση. Και κάθε 20 μέρες θέλουν χηλικό σίδηρο. Αν έχετε αγοράσει μπλε ορτανσίες και θέλετε να διατηρήσουν το μπλε χρώμα πρέπει απαραιτήτως να τους βάζετε θειικό αργίλιο (όχι θειικό σίδηρο που είναι η καραμπογιά και μπαίνει μια φορά ή δύο τον χρόνο). Θειικό αργίλιο για το ph του εδάφους τους για να παραμείνουν μπλε.

Καλή σας επιτυχία και είναι όνειρο οι ορτανσίες.

Η ίδια περιποίηση ισχύει και για γαρδένιες, καμέλιες.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ