15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γιατί αυτό το κρυφτούλι με τα ακίνητα που έχουν περάσει στο Υπερταμείο;

Ημερομηνία:

Η Κνωσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι προμαχώνες από το Ενετικό Κάστρο του Ηρακλείου, η Σπιναλόγκα, το Φρούριο Φιρκά, τα Ενετικά Νεώρια των Χανίων, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων, η Ροτόντα (μνημείο UNESCO), είναι μερικά μόνο από τα μνημεία στην Κρήτη που έχουν περάσει στο Υπερταμείο για αξιοποίηση, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολογων ζητά επίμονα από το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη σχετικό κατάλογο με τα μνημεία που το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν. Όμως, μέχρι τώρα τίποτα δεν εχει γίνει.

Θυμηθήκαμε κι εμείς τη μεγάλη προσπάθεια που είχαμε καταβάλλει για να βρούμε ποια είναι τα ακίνητα στην Κρήτη που περνάνε στο Υπερταμείο για “αξιοποίηση”. Συναντήσαμε μπροστά μας έναν γραφειοκρατικό τοίχο.

Οι αρμόδιοι δεν έβγαιναν στα τηλέφωνα και όταν έβγαιναν έβρισκαν τρόπους να μην πουν τίποτα. Παραπέμπανε σε άλλους “αρμόδιους”, σε άλλους φορείς… αλλού, σε άλλο τόπο, σε άλλο χρόνο. Έλεγαν ότι γινόταν για να τους αφήσουμε ήσυχους. Αρκετοί ήταν ξεκάθαρα φοβισμένοι…

Δύο μήνες κράτησε η προσπάθειά μας να συλλέξουμε στοιχεία.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε αυτά τα στοιχεία να είναι δημόσια και να έχει πρόσβαση σε αυτά ο κάθε πολίτης αφού αφορούν δημόσια περιουσία. Αλλά η χώρα δεν είναι υπό φυσιολογικό καθεστώς εδώ και χρόνια.

Τώρα, από την κυβέρνηση λένε: “ας ακούσουμε τι έχουν να πούνε και οι “θεσμοί””. Ναι, αυτοί που παλιότερα λεγόταν “τρόικα” και τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια συνεχίζουν να αποφασίζουν ακόμη και για την εμπορική εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ πάντως συμμετέχει από κοινού με 16 πρωτοβάθμια σωματεία –μέλη της, στην κατάθεση εξωδίκου προς την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, προκειμένου να δοθεί στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο πλήρης κατάλογος των Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων που έχουν μεταβιβαστεί στο υπερταμείο.

Αξίζει να διαβάσετε το εξώδικο που έστειλαν γιατί, αν μη τι άλλο, αφορά την προστασία της ίδιας της ιστορίας μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...