15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γιατί οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 400.000 τον τελευταίο χρόνο;

Ημερομηνία:

Γιατί στην Ισπανία επιδοτείται το 58,68% των ανέργων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 14,7%; | Απάντηση Commission σε Ν. Χουντή | Αυτά τα τραγικά ερωτήματα, τα οποία περιγράφουν τον κυνισμό και την αναλγησία, με την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα πετούν στο κοινωνικό περιθώριο και στην απόλυτη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Andor, η μείωση των επιδοτούμενων ανέργων παράλληλα με τη δραματική αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι:

  • «αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι»,
  • «αποκλείονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας»,
  • «αποκλείονται άτομα με βραχεία προηγούμενη προϋπηρεσία», αλλά και ότι
  • το επίδομα ανεργίας δίδεται για διάστημα έως 12 μήνες, το οποίο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. χαρακτηρίζει ως «βραχείας διάρκειας παροχή».

Ταυτόχρονα ο κ. Andor παραθέτει στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, όπως ισχύουν σε Ισπανία και Γερμανία,  που ενδεικτικά του ζήτησε ο Ν. Χουντής, και από τα οποία προκύπτει ότι:

  • Ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέργων που λαμβάνουν επίδομα είναι μόλις 14,7%, στην Ισπανία φτάνει το 58,68% και στη Γερμανία, (που έχει ελάχιστη ανεργία) το 28,4%.
  • Ενώ στην Ελλάδα για να δικαιούται ένας άνεργος επιδόματος πρέπει να έχει εργαστεί 200 ημέρες για διάστημα δύο χρόνων, και αυτό υπό προϋποθέσεις, στην Ισπανία ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα αν έχει 360 ημέρες εργασίας που συγκέντρωσε σε διάστημα ακόμα και έξι χρόνια πριν την ανεργία του.
  • Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα χορηγείται το πολύ για ένα χρόνο, στην Ισπανία διαρκεί για διάστημα έως και δύο χρόνια και στη Γερμανία δίδεται πρακτικά επ΄ αόριστον, αφού με το πέρας των 12 μηνών, συνεχίζεται με τη μορφή «βασικού εισοδήματος»
  • Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας είναι 360€, ανεξάρτητα από το μισθό που είχε ο άνεργος, στην Ισπανία και στην Γερμανία συνδέεται με το μισθό του ανέργου όσο αυτός εργαζόταν. Συγκεκριμένα ο Ισπανός άνεργος λαμβάνει το 50-70% του «μισθού αναφοράς» ενώ ο Γερμανός το 60%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ