19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γιατί τα 900 κρούσματα των τελευταίων ημερών δε διαφέρουν από τα 400 κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και στη βάση αυτής της αύξησης η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Όμως, η κυβέρνηση δεν είναι απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες.

Βλέπετε, τα 460 κρούσματα στις 2 Οκτωβρίου καταγράφηκαν μετά από 9.706 τεστ που έγιναν ενώ τα 865 κρούσματα της 21ης Οκτωβρίου καταγράφηκαν μετά από 24.000 τεστ που έγιναν. Δηλαδή, ο αριθμός των τεστ που έγινε σχεδόν τριπλασιάστηκε (δίχως να ξέρουμε και τι είδους τεστ έγιναν), όχι όμως και ο αριθμός των κρουσμάτων που ουσιαστικά ούτε καν διπλασιάστηκε. Όμως, παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό τεστ, ανακοινώθηκαν μία σειρά περιοριστικά μέτρα.

Τώρα, κάποιος θα πει ότι ο αριθμός των 900 περίπου κρουσμάτων σε 27.000 τεστ είναι υψηλός και καλός ανακοινώθηκαν μέτρα, και μπορεί να έχει δίκιο. Όμως, τα μέτρα ανακοινώθηκαν στους πολίτες στη βάση της εικόνας μίας ξαφνικής μεγάλης αύξησης κρουσμάτων, κάτι που δεν ισχύει.

Και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό και πλήττει την τόσο αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών ενώ ενδυναμώνει φωνές που τάσσονται ενάντια στα μέτρα και αμφισβητούν τα της πανδημίας.

Περίπου αυτό είχε παρατηρήσει με αιχμηρή παρέμβασή του και ο Ηλίας Μοσιάλος που προφανώς απευθυνόταν και προς την κυβέρνηση.

Σημειώνε μεταξύ άλλων ότι σε αυτή την πιο σύνθετη φάση της πανδημίας είναι αναγκαία η ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά ταυτόχρονα μαζί με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται έτσι ώστε να συσχετίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων με την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των τεστ. Ιδανικά να ανακοινώνονται όπως και στις άλλες χώρες τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ ανά ηλικιακά γκρουπ.

Επίσης, ζήτησε να ανακοινώνεται τι είδους τεστ έχουν διενεργηθεί. Γιατί, όπως σημείωνε, τα γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται σε στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα PCR σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αν επομένως έχουμε περισσότερα γρήγορα τεστ μια περίοδο τότε είναι πιο πιθανό να ανιχνεύουμε περισσότερα κρούσματα αφού συχνά δίνουν και μεγαλύτερο ποσοστό λάθους, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση παρουσιάζει βαθιά αρρυθμία στην λειτουργία της και στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας δίχως να έχει απέναντί της μία αποτελεσματική αντιπολίτευση. Αυτή η αρρυθμία έχει δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες που βιώνοντας και τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται αμφισβητούν συνολικά την ανάγκη λήψης μέτρων.

Και αυτή η αμφισβήτηση θα μεγαλώνει όσο η κυβέρνηση παραμένει ασόβαρη και ανειλικρινής με τους πολίτες, αφού αυτό που δέχεται καίριο πλήγμα από τα ανακριβή στοιχεία που ανακοινώνονται είναι το αίσθημα εμπιστοσύνης.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...