22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Για το ΣΜΑ στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Του Σταμάτη Σγουράκη, επικεφαλή της μείζων αντιπολίτευσης στον Δήμο Αποκορώνου

Πιστεύοντας πως το θέμα στό δημόσιο διάλογο έχει εξαντληθεί, πρέπει όμως να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις και απαντήσεις σε δημοσιεύματα του κ. δημάρχου. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΣΜΑ στον Αποκόρωνα που θα βοηθήσει πέρα από τα οικονομικά την καθαριότητα στο Δήμο μας. Θεωρούμε πως η χωροθέτηση του ΣΜΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία για την επίτευξη των σκοπών της δημιουργίας του και από αυτή τη σκοπιά ποτέ δε συμφωνήσαμε  στην εγκατάσταση του στο Τσιβαρά.

Ποτέ κανένα δημοτικό συμβούλιο στο Δήμου Αποκορώνου δεν πήρε καμιά απόφαση χωροθέτησης του ΣΜΑ αν και αποτελεί το μοναδικό αρμόδιο όργανο.

Πρέπει να θυμίσω στον κύριο δήμαρχο μιας και επικαλείται αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ότι και βέβαια ψήφισα τις πιστώσεις για να γίνουν οι μελέτες. Ποτέ και σε καμία απόφαση οικονομικής επιτροπής δεν αναφέρθηκε τοποθεσία εγκατάστασης. Θα πρέπει να θυμίσω στον κύριο δήμαρχο να μην ξεχνάει ότι με έγγραφο του στις  6/10/2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 10.760 αναθέτει την εκπόνηση μελέτης τους μελετητές στην συγκεκριμένη τοποθεσία αναφέροντας «Η ημερομηνία αυτού του εγγράφου αποτελεί και την έναρξη της προθεσμίας εκπόνησης της μελέτης».

Αναφέρει ο κύριος δήμαρχος πως τις 28/12/2016 ομόφωνα το ΔΣ αποφασίζει την υποβολή χρηματοδότησης με τίτλο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Θέλει βέβαια να ξεχνά πως το συμβούλιο 28/12/2016 το συγκάλεσε στις 11 το πρωί με αποτέλεσμα το σύνολο της αντιπολίτευσης να απουσιάζει και έτσι με ψήφους της δικιάς του μόνο παράταξης η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά αυτής της απόφασης ο δήμαρχος και για πρώτη φορά αναφέρει «για να γνωρίζει το σώμα έχει γίνει μία διερεύνηση πού μπορεί να λάβει χώρα αυτή η δραστηριότητα, έχουν διερευνηθεί αρκετά σημεία και η  υπηρεσία μετά από την διερεύνηση εξετάζει κατά πόσο θα μπορεί να αδειοδοτηθεί ο χώρος που βρίσκεται το σφαγείο στο Τζιβαρά». Στις 28 Δεκεμβρίου 2016 δηλαδή μας λέει ο δήμαρχος ότι διερευνούμε το συγκεκριμένο τόπο και αυτό για πρώτη φορά. Αυτό ήταν και το σημείο που για πρώτη φορά καταλάβαμε τους σκοπούς του δημάρχου.

Πρέπει ακόμα  να Θυμίσω στον κ. δήμαρχο πως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν αμέσως μετά που αντιλήφθηκε τις προθέσεις του από τις αρχές του 2017. Πρέπει να θυμηθεί τις δημοσιεύσεις στα social media, πρέπει να θυμηθεί πως τις 12 Ιουνίου 2018 όταν ήρθε θέμα στο συμβούλιο η παράταση χρόνου περαίωσης της μελέτης  για το ΣΜΑ, τότε που ο δημοτικός  σύμβουλος κ. Βοτζάκης  ζητούσε τα τοπογραφικά για να δούμε που είναι ο χώρος, τότε που έλεγε ο ίδιος ο δήμαρχος « όταν λοιπόν  δούμε ότι πράγματι έχει τη δυνατότητα να πάρει τις εγκρίσεις τότε θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει το ΔΣ για την χωροθέτηση», όταν εγώ ρωτούσα το δήμαρχο ποιος σας έδωσε το δικαίωμα δήμαρχε για την επιλογή του τόπου χωρίς απόφαση,  όταν το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητούσε να αποφασιστεί πρώτα απ’ όλα η χωροθέτηση.  Εσείς κ. δήμαρχε αλλάξατε  επειδή φοβηθήκατε την μαζική αντίδραση των πολιτών και 17 Απριλίου 2019 λίγο πριν τις εκλογές αποδεχτήκατε την ακαταλληλότητα του Τσιβαρά σαν τόπο εγκατάστασης και τότε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να βρεθεί νέος τόπος κατάλληλος. Μήπως ξεχνάτε πως τότε λέγατε ακόμα για το συγκεκριμένο τόπο πως είναι κατάλληλος για αθλητικό κέντρο για γηροκομείο….; Τα λέγατε τότε αλλά μετά τα ξεχάσατε.

Διαβάζω την ανακοίνωση και την πρόταση του δημάρχου πως θα αλλάξει η πορεία των οχημάτων και πως αυτά θα επιστρέφουν στις Bρύσες  όπου χρησιμοποιώντας τον κόμβο θα φεύγουν για το Ακρωτήρι. Ο δρόμος που αναφέρεστε δήμαρχε χρειάζεται  να φτιαχτεί και θα συμφωνήσουμε όταν θελήσεις να μας ρωτήσεις. Όμως τα σκουπίδια δεν είναι ζώο συντροφιάς για να τα κάνουμε βόλτα.

Όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος δεν περίμενε εμένα να του τα θυμίσει. Τα θυμάται πολύ καλά. Αυτό όμως που προσπαθεί να κάνει είναι να παραποίηση την πραγματικότητα ως συνήθως. Τα γραπτά όμως μένουν.

Πήραμε την πρωτοβουλία για την σύγκληση του ΔΣ με αποκλειστικό θέμα την χωροθέτηση του ΣΜΑ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλογιζόμενοι ο κάθε ένας τις ευθύνες του θα δώσουν με την απόφασή τους την λύση στο πρόβλημα από τώρα και χρόνια ταλανίζει το Δήμο μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...