14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Για όσους ξεχνάνε: Τι είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης στη δίκη της 17Ν για την απόκρυψη στοιχείων για τον καρκίνο στην Κρήτη εξαιτίας των βάσεων της Σούδας

Ημερομηνία:

Με αφορμή την κινητοποίηση της Τρίτης 23 Οκτώβρη στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα πλαίσια κινητοποιήσεων του ΚΚΕ ενάντια στις βάσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις Π. Καμμένου περί “νέων βάσεων παντού στην Ελλάδα” γυρνάμε στο παρελθόν, σε μια μαρτυρία αξιόπιστη που καταγράφηκε στα πλαίσια της δίκης της 17 Νοέμβρη, τον Ιούλιο του 2003.

Ο πρώην δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Νίκος Βαφειάδης εξηγεί το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατεί στα Χανιά και το πέπλο σιωπής που έχει απλωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες των αμερικανονατοϊκών βάσεων. Μιλά επίσης για το τι κατόρθωσε η δημοσιοποίηση μεγάλης έρευνας με πρωτοσέλιδο τίτλο “Οι βάσεις του τοξικού θανάτου”. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη γνωστοποίηση των στοιχείων για τον καρκίνο, όχι λαμβάνοντας κάποια μέτρα για την προστασία των πολιτών αλλά απαγορεύοντας με απόφαση Υπουργού Υγείας Κρεμαστινού, την παροχή στοιχείων για τον καρκίνο σε επιστημονικούς φορείς στην Κρήτη. Βάσεις, υποτέλεια και καρκίνος, λοιπόν.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Εγώ τα τελευταία 4 χρόνια αν και γεννήθηκα στην Αθήνα, στου Γκύζη όπως σας είπα, τα τελευταία 4 χρόνια έχω μετακομίσει στα Χανιά της Κρήτης γιατί δεν την άντεχα άλλο την Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον καλά κάνατε.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Καλά έκανα από άποψη τόπου, αλλά δυστυχώς είναι εκεί η αμερικάνικη βάση της Σούδας στα Χανιά. Προσέξτε το αυτό που θα σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα Χανιά είναι όπως κοιτάμε τον χάρτη ανατολικά.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Όχι δυτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δυτικά είναι, αριστερά μας όπως κοιτάμε τον χάρτη.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Δυτικά, στη Δύση, προς την Ιταλία. Ακούστε τώρα επειδή μιλάμε για ανθρώπινη ζωή. Ακούστε μερικά πράγματα χρήσιμα. Το 1974 κατέβηκα εκ μέρους της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στην οποία τότε εργαζόμουν, να κάνω μια έρευνα στην αμερικάνικη βάση. Υπήρχε τότε μια φήμη για αυξημένους καρκίνους στα Χανιά, μια φήμη για νεκρά ψάρια τα οποία έβγαιναν έξω, πέρα από τα επεισόδια που έκαναν οι Αμερικάνοι και τα εγκλήματα κλπ.

Κατέβηκα λοιπόν κάτω, βρήκα ένα σκότος μπροστά μου, πήγα στο νοσοκομείο των Χανίων και ζήτησα στοιχεία για τους καρκίνους και μου είπαν “ούτε υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν”. Προσπάθησα λοιπόν μόνος μου. Πήγα σε κοινότητα – κοινότητα στους ληξίαρχους και έπαιρνα τους θανάτους μόνος μου και έκανα μόνος μου στατιστική.

Τυχαία στην Κοινότητα Μουζουράδου, που είναι ακριβώς δίπλα στη βάση, βρήκα ένα έγγραφο πάνω από το γραφείο που έλεγε “Από ΠΕΠΑΓΝΗ, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, προς Δήμους και Κοινότητες Νομού Χανίων. Παρακαλώ όπως μας αποστείλετε στοιχεία στατιστικά σε σχέση με τον καρκίνο”.

Αμέσως λέω ορίστε που μου έλεγαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία, αυτό κάτι είναι. Πήρα τηλέφωνο και πήγα στο συνέδριο στο οποίο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Έδειξε λοιπόν η έρευνα τριών καθηγητών οι οποίοι είχαν συγκροτήσει ένα κέντρο καταγραφής καρκίνου ότι όσο πλησιάζουμε στα Χανιά και μάλιστα στο Ακρωτήρι οι καρκίνοι αυξάνονται κατακόρυφα. Μάλιστα πρόσφατα, θα ξαναγυρίσω στο θέμα, αλλά πρόσφατα, πριν μια βδομάδα ακριβώς …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το συνδέετε με κάτι που γίνεται μέσα στη βάση;

"google ad"

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Όχι, δεν το συνδέω εγώ, όλοι οι κάτοικοι το γνωρίζουν. Να σας πω για το συγκεκριμένο αυτό πως συνδέεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε αυτοί που είναι μέσα στη βάση έπρεπε να έχουν πεθάνει όλοι. Κύριε μάρτυς, τότε αυτοί που είναι μέσα στη βάση, Διοικητής, ένα σωρό στρατιώτες, αξιωματικοί, αυτοί έπρεπε να έχουν πεθάνει όλοι. Γιατί δεν πέθαναν αυτοί;

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Ακούστε με λίγο. Πρόσφατα ο Ανδρέας Θεοφίλου -ακούστε με λίγο, είναι σοβαρό αυτό που θα πω- πυρηνικός φυσικός, στον Δημόκριτο υπεύθυνος, είναι σοβαρό πρόσωπο έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Σοβαρό πρόσωπο, πυρηνικός φυσικός του Δημόκριτου, υπεύθυνος, ήρθε στα Χανιά και μας μίλησε και μας είπε “κακώς ζητάτε, γιατί ζητάει και ο Νομάρχης αυτόν τον καιρό να γίνουν μετρήσεις φανερά για τα πυρηνικά αεροπλανοφόρα κλπ.” Και κάνουν μετρήσεις και δεν γίνεται τίποτα.

Ήρθε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που είναι πυρηνικός φυσικός και μας είπε “κακώς ζητάτε μετρήσεις. Με τις μετρήσεις δεν θα βγάλετε τίποτα. Εμείς θεωρούμε δεδομένο σαν Δημόκριτος ότι υπάρχει καρκίνος από τη ραδιενέργεια της βάσης, ήδη γύρω στο πεδίο βολής – ρίψης με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου”. Αυτά πέφτουν στη θάλασσα. Μένουν εκεί. Είναι σημαντικά πράγματα αυτά που λέω. Για τους Αμερικάνους μιλάμε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ τη Δίκη δεν την ενδιαφέρει καθόλου. Όποιος έχει τέτοια σημαντικά να τα καταθέσει, να πάει ο Εισαγγελέας να κάνει ανάκριση κλπ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον είδατε τον Εισαγγελέα; Τον θυμάστε το ’94;

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Εσείς ήσασταν το ’94; Γιατί ρώτησα και μου είπαν ότι ήσασταν πιο παλιά εσείς. Έτσι μου είπαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε ήμουν.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Συνεχίζω και λέω το εξής: αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο. “Οι βάσεις του τοξικού θανάτου”. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ξέρετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Μετά από 10 μέρες απαγορεύτηκε με απόφαση του Κρεμαστινού που ήταν Υπουργός Υγείας τότε οποιαδήποτε πλέον παροχή στοιχείων για τον καρκίνο σε επιστημονικούς φορείς στην Κρήτη. Την έχω την απόφαση, μπορώ να την καταθέσω αν θέλετε μέσω δικηγόρου. Καταθέτω ότι θέλετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τι μας ενδιαφέρουν αυτά;

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ: Κόπηκε η χρηματοδότηση. Αφήστε τον καρκίνο. Τον πάω στην μπάντα τον καρκίνο. Επειδή ζω στα Χανιά, ξέρετε τι αντιμετωπίζουμε; Βγαίνουν οι Αμερικάνοι λοχίες, όπως ο Στιούαρτ που λέγαμε κλπ., βιάζουν γυναίκες, τη Μίνα Κάλλου την καταστηματάρχισσα, την ξέρετε κ. Λάμπρου, στη μέση του δρόμου. Την έδειραν, της πήραν τη τσάντα. Μπαίνουν στα σπίτια, χτυπάνε. Αυτό είναι εθνική ανεξαρτησία; Πείτε μου, είναι εθνική ανεξαρτησία αυτό;

Οι δύο που έπιασαν δικάστηκαν και ο ένας έλειπε, τον είχαν φυγαδεύσει. Ο δεύτερος που καταδικάστηκε ξέρετε τι έγινε; Είπαν οι Αμερικάνοι “θα τον κρατήσουμε εμείς στη βάση έως ότου γίνει το Εφετείο”. Δεν είναι μέσα. Αυτό είναι το καθεστώς που έχουμε; Δηλαδή κάνουμε ό,τι θέλουμε ατιμώρητοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...