17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη Αγιάς την Κυριακή 1 Οκτώβρη

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, o ΜΥΗΣ Αγιά και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου συμμετέχουν στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης, οργανώνοντας τη Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 1  Οκτώβρη στη λίμνη Αγιάς.

Πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature που υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη.  Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σε διεθνή κλίμακα) τον Οκτώβριο του 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η πρώτη “Γιορτή των Πουλιών” διοργανώθηκε το 1987 ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια συνεχούς δράσης.

Στα Χανιά, η εκδήλωση γίνεται στη λίμνη της Αγιάς από το 1996 κάθε χρόνο. Φέτος, εκδηλώσεις γίνονται στα Χανιά  και στη λίμνη Αγιάς την Κυριακή πρωί από τις 10.00 έως τις 13.00.

Η λίμνη της Αγιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Κρήτη. Πρόκειται για σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Στη λίμνη της Αγιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Σε μεγάλους αριθμούς συναντώνται οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι λευκοτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι μικροτσικνιάδες, ενώ εύκολα βλέπει κανείς αλκυόνες και γλαρόνια. Αρπαχτικά όπως καλαμόκυρκοι συχνάζουν εκεί. Υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως η βαλτόπαπια, ενώ έχει παρατηρηθεί και χαλκόκοτα. Σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια έχουν οι κύκνοι, καθώς έμεινε ένα ζευγάρι το οποίο γέννησε μικρά που μεγάλωσαν.

Η λίμνη της Αγιάς, παρότι εντάσσεται στο Δίκτυο των Προστατευομένων (από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία) Οικοτόπων του NATURA 2000 (με κωδικό Α 4340006 και όνομα: Λίμνη Αγυιάς-Πλατανιάς-Ρέμα και εκβολή Κερίτη-Κοιλάδα Φάσας)δεν έχει κατοχυρωθεί όπως θα έπρεπε με Προεδρικό Διάταγμα και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή, να «αδειάζει» από νερό κάποιες φορές εξαιτίας υπεράντλησης. Χωρίς αντιμετώπιση παραμένει και το πρόβλημα της εξάπλωσης και κυριαρχίας στον οικότοπο του Αμερικάνικου βουβαλοβάτραχου, ξενικού είδους που βρέθηκε στη λίμνη ξεφεύγοντας από παρακείμενη βιοτεχνία εκτροφής που απέτυχε. Η εισαγωγή ξενικών ειδών (κινέζικα χρυσόψαρα και μεξικάνικες χελώνες πχ στη λίμνη Κουρνά), ανατρέπει την οικολογική ισορροπία του υγρότοπου. Αυτά όλα μπορούν να ξεπεραστούν με τη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγιάς αλλά και για τη λίμνη Κουρνά με απειλείται από την αυθαιρεσία και την άντληση νερού για μεταφορά προς το Ρέθυμνο, ενώ εκεί υπάρχει το νερό του φράγματος των Ποταμών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση.

Η απειλή της ιδιωτικοποίησης του νερού μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των τιμών και νερό ύδρευσης αγνώστου ποιότητας όπως είχε γίνει στο Παρίσι παλιότερα, καθώς υπήρχε ρήτρα μυστικότητας! Έτσι οδηγήθηκαν στην επιστροφή του νερού στο δημόσιο τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μετά τις περιπέτειες που είχαν με την ιδιωτικοποίηση. Δε χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς εδώ τα ίδια λάθη, να προστατέψουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ