14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γιώργος Σταθάκης: Αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον Χρήστο Φράγκου | Ο Γιώργος Σταθάκης απαντά στον δημοσιογραφικό διευθυντή του sofokleousin.gr Χρήστο Φράγκου σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η στόχευση του οικονομικού προγράμματος καθώς και οι πρώτες δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κυβέρνηση.

Ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει στην κοινωνία, ανακόπτοντας τα Μνημόνια και το «σπιράλ θανάτου», ενώ περιγράφει το προφίλ των επιχειρήσεων και των κλάδων που θα στηριχθούν προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Σκιαγραφήστε το  γενικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης;

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι άμεσοι στόχοι τέθηκαν στη ΔΕΘ, πρόκειται για δεσμεύσεις που δεν σχετίζονται με την διαπραγμάτευση για τη μετατροπή του χρέους σε βιώσιμο. Παράλληλα με την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το βέλτιστο τεχνικό τρόπο απομείωσης του χρέους. Με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης θα μπει μπροστά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που κωδικά ονομάζουμε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, και αυτό θα κάνουμε ενισχύοντας στοχευμένα κλάδους και παραγωγικά συμπλέγματα που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ τεχνικές λύσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους μηχανισμούς χρηματοδότησης και τις αγορές, ή θα βασιστεί μόνο στην πολιτική διαπραγμάτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολλές τεχνικές προτάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε καθαροί απέναντι στους πολίτες σχετικά με το στρατηγικό μας στόχο: Απεμπλοκή από μνημόνια λιτότητας, βιώσιμο χρέος, επιστροφή στις αγορές, ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποια είναι τα εργαλεία που θα αναπτύξετε σε πρώτη φάση για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων;

Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση επιτέλους αναγνώρισε το πρόβλημα και νομοθέτησε γι’αυτό αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης του είναι αμιγώς προς το συμφέρον των τραπεζών. Εμείς θα προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα της δώσουμε τη δυνατότητα να ανακάμψει. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να παρακαμφθεί η πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Τρίτον, θα πάρουμε δραστικά μέτρα για την  ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για να ιδρυθεί αλλά και να λειτουργεί μια επιχείρηση και τέταρτον θα φέρουμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δε θα διέπεται από λογική οριζόντιων επιδοτήσεων αλλά από λογική στοχευμένων παρεμβάσεων ώστε να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Μέσα από ποιους τομείς και με τι κατανομή κονδυλίων (δημόσιες, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινοτικά κονδύλια) θα αναθερμάνετε την οικονομία σε πρώτη φάση;

Υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι κλειδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση όπως για παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα. Επείγει να ενισχυθεί η τυποποίηση και πιστοποίηση, τα ποιοτικά σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επείγει επίσης η δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού κλάδου προώθησης, συντονισμού και δημιουργίας συνεργειών στον αγροτικό κλάδο και η λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της ποιότητας της πρώτης ύλης. Άλλοι σημαντικοί κλάδοι που μπορώ να αναφέρω άμεσα είναι η μεταποίηση, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, το φάρμακο και το καλλυντικό, η ανάπτυξη ήπιου τουρισμού, οι υποδομές για τις νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και οι μεταφορές. Τέλος υπάρχει άμεσα η ανάγκηνα μπει μια τάξη στον κλάδο της ενέργειας που όπως γνωρίζετε οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι καθόλου καλές για την ανάπτυξη του.

Με ποια εργαλεία σκοπεύετε να κινητοποιήσετε την επιχειρηματική κοινότητα για να προσλάβει νέο εργατικό δυναμικό;

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα των επιχειρήσεων που έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας είναι τα πιο βασικά εργαλεία.

Ποιους εξαγωγικούς κλάδους θα στηρίξετε στην πρώιμη φάση και με τι κεφάλαια-πιστώσεις;

Στην πρώιμη φάση θα στηρίξουμε τη συνέχεια των κλάδων που είναι ήδη δυναμικοί στον τομέα των εξαγωγών. Τα αγροτοδιατροφικά, τα δομικά υλικά, τους κλάδους νέων τεχνολογιών οι οποίοι είναι μικροί σε μέγεθος αλλά σε μεγάλο βαθμό εξωστρεφείς. Η αναπτυξιακή τράπεζα και ο εκσυγχρονισμός καιαποσαφήνιση του θεσμικού καθεστώτος των venture capitals είναι πιθανά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης.

"google ad"

Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και από πού θα αντληθούν οι πόροι;

Τα μέτρα είναι αυτά που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα. Έχουμε κοστολογήσει κάθε μέτρο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ξεχωριστά, τηδωρεάν παροχή ρεύματος, τη 13η σύνταξη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κάρτα μετακινήσεων για άνεργους, το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, την εκκίνηση της σεισάχθειας για τα κόκκινα δάνεια, την επιστροφή του αφορολόγητου, τα πάντα.

Όπως είπαμε και στη ΔΕΘ, το κόστος της επιστροφής του αφορολόγητου είναι της τάξης του 1,5 δισ ευρώ και της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ είναι της τάξης των 2 δισ ευρώ. Η πάταξη της φοροδιαφυγής (που δεν είναι κάτι δευτερεύον όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι μας που δεν έχουν κάνει τίποτα για το θέμα) θα μας αποδώσειέσοδα της τάξης των 3 δισ ευρώ (λαθρεμπόριο καυσίμων, λίστα Λαγκάρντ, κτλ).

Επίσης, θα ανακατανείμουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιήσουμε πόρους από το ΤΧΣ. Συνολικά αυτά τα χρήματα θα είναι της τάξης των 6 δισ ευρώ. Τέλος από τη ρύθμιση οφειλών προβλέπουμε έσοδα τον πρώτο χρόνο 3 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...