15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Να γράψουμε την ιστορία της συνύπαρξης”: Παρέμβαση Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ με ανοιχτή επιστολή προς τους νέους

Ημερομηνία:

Ο Χαμενεϊ έγραψε γράμμα για τους νέους της Ευρώπης και της Αμερικής, με αφορμή τα γεγονότα στο Charlie Hebdo.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, έστειλε γράμμα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, στη νεολαία της Δύσης με αφορμή τα γεγονότα στο Charlie Hebdo.

Στο γράμμα του ζητά από τη νεολαία της Δύσης να έχουν ανοιχτό μυαλό σε σχέση με το Ισλάμ και να μείνουν μακριά από οργανώσεις που πιστεύει ότι είναι αιρετικές και χρηματοδοτούμενες από τη Δύση (Ισλαμικός Στρατός και Boko Haram).

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αναφέρθηκε εμμέσως και στα σκίτσα του Μωάμεθ ζητώντας από τους νέους ανθρώπους να μην παρασύρονται από προσβλητικές απεικονίσεις ενάντια στο Ισλάμ που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ αυτών και της πραγματικότητας.

Ο Χαμενεϊ μίλησε για τους αγώνες αλλά και την περιθωριοποίηση των Μουσουλμάνων στη Δύση και συνέδεσε τη μοίρα τους με την καταπίεση που έχουν βιώσει άλλες μειονότητες. Ο Αγιατολάχ ζήτησε από τους νέους να ερευνήσουν τα αίτια πίσω από τις προσβλητικές απεικονίσεις του Ισλάμ αλλά και την δημιουργία καταστροφικών αντιλήψεων, “εμείς ενάντια σε αυτούς” που πηγάζει από οργανώσεις όπως ο Ισλαμικός Στρατός.

Το ανοιχτό γράμμα τελειώνει με ένα μήνυμα ελπίδας, προβλέποντας ότι θα έρθει μία στιγμή στο μέλλον όπου η επιθυμητή από κάποιους “σύγκρουση των πολιτισμών”, δε θα υπάρχει και αντιθέτως θα γράφουμε την ιστορία της συνύπαρξης.

To γράμμα αρχικά δημοσιεύθηκε στο twitter όμως σύντομα μετά κυκλοφόρησε μία μεγαλύτερη εκδοχή του την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ο λογιαριασμός twitter του Αγιατολάχ Αλι Χαμενεϊ είναι εδώ

Η εκδοχή που έχουμε μεταφράσει είναι αυτή που δημοσιεύτηκε στο twitter.

Ολόκληρο το γράμμα προς τη νεολαία έχει ως εξής:

B75yI1RCUAEQIzf

“Απευθύνομαι σ` εσάς τους νέους γιατί η αναζήτηση της αλήθειας βρισκεται στις καρδιές σας και δεν απευθύνομαι στους πολιτικούς σας γιατί έχουν διαχωρίσει την πορεία τους από την αλήθεια”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χαμενεϊ και συμπληρώνει με νόημα:

“Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες με έπεισαν να μιλήσω απευθείας σε εσάς, τη νεολαία της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. (#Charlie Hebdo)

B75sixZCUAAbRJu

Θέλω να σας μιλήσω για το Ισλάμ και ιδιαίτερα για την τρομακτική εικόνα σας παρουσιάζουν για το Ισλάμ.

"google ad"

Η δημιουργία αισθημάτων τρόμου και μίσους ένατι του “Άλλου” έχει, δυστυχώς, μία μακρά ιστορία στη Δύση.

Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη ντρέπονται για την σκλαβιά και την ιμπεριαλιστική περίοδο αλλά και για την καταπίεση έναντι ανθρώπων άλλου χρώματος ή άλλου θρησκεύματος (#Ferguson)

B75ls89CQAId4Vs

Αυτό που σας ζητώ είναι να ερευνήσετε τα κίνητρα πίσω από τη προσπάθεια καταστροφής της εικόνας του Ισλάμ.

Το δεύτερο πράγμα που σας ζητώ είναι ενάντια σε όποια προκατάληψη, να προσπαθήσετε να αποκτήσετε γνώση για το τι λέει το Ισλάμ. Τουλάχιστον, ας γνωρίζετε τι είναι αυτό για το οποίο σας φοβίζουνε (#Islam)

B75i2Z4CUAAFQNr

Δε θα επιμείνω να αποδεχτείτε τη δική μου ερμηνεία ή οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Ισλάμ, αλλά είναι άδικο το Ισλάμ να παρουσιάζεται μονάχα από όσους έχουν προκατάληψη.

Μην επιτρέψετε στους αλαζόνες με περίσσια υποκρισία να παρουσιάζουν αυτούς τους τρομοκράτες που οι ίδιοι έχουν προσλάβει, ως εκπροσώπους του Ισλάμ (#ISIS #BokoHaram)

Θα ήθελα να μην επιτρέψετε οι προσβλητικές απεικονίσεις του Ισλάμ να δημιουργήσουν χάσμα μεταξύ αυτού που ισχύει και αυτό που επιθυμούν να ισχύει (#Islamophobia)

Είναι δύσκολο να γεμίσετε όλα τα κενά μόνοι σας αλλά μπορεί να φωτίσετε όσα σας περιτρυγυρίζουν με μία γέφυρα σκέψης και δικαιοσύνης

Ίσως, με ένα πνεύμα ευθύνης, οι επόμενες γενιές θα γράψουν την ιστορία της συνύπαρξης του Ισλάμ με τη Δύση με λιγότερο μίσος”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ