19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Γρίπη H3N2: 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Δύο είναι τα κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης H3N2, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, νοσηλεύεται ένας 55χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από γρίπη H3N2. Ο ασθενής, ο οποίος αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, βρίσκεται διασωληνωμένος, ενώ ο ιός διαπιστώθηκε αμέσως μετά από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 55χρονος, ο οποίος ανήκει στις ευπαθείς ομάδας πληθυσμού και είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές, είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Ωστόσο όπως διευκρινίζεται, το εμβόλιο δεν προστατεύει 100% από την γρίπη αλλά συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης, δηλαδή δίνει περισσότερες ελπίδες για επιβίωση του ασθενούς εφόσον προσβληθεί.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, νοσηλεύεται επίσης ένας 70χρονος, από τις 16 Ιανουαρίου. Ανήκει στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και λάμβανε αγωγή, ωστόσο ήρθαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για Η3N2. Ο 70χρονος, αν και Ηρακλειώτης, νοσηλεύεται στον Άγιο Νικόλαο διότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Να σημειωθεί ότι και ο 70χρονος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

Σύμφωνα με τον Χάνι Μασούντ, διευθυντή της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, υπάρχει και τρίτο ύποπτο περιστατικό.Πρόκειται για έναν 57χρονο που νοσηλεύεται στην εντατική και λαμβάνει ήδη αγωγή, ενώ τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν πρόκειται για H3N2.

Αυτό που διαφοροποιεί το φετινό κύμα γρίπης, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι η μετάλλαξη του στελέχους H3N2, καθώς έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα, είναι πιο επικίνδυνο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα του φετινού αντιγριπικού εμβολίου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (στοιχεία έως 8 Ιανουαρίου), την πρώτη εβδομάδα του νέους έτους επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι δύο (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Το γεγονός ότι φέτος έφτασαν με καθυστέρηση τα αντιγριπικά εμβόλια στη διεύθυνση δημόσιας υγείας, δε δείχνει να ανησυχεί τους επιστήμονες, ενώ και σε αυτή τη φάση ο εμβολιασμός ενδείκνυται, αφού έχουμε μπροστά μας άλλους δύο μήνες κατά τους οποίους η γρίπη θα δοκιμάσει το νησί.

Μάλιστα σύμφωνα με το γιατρό δημόσιας υγείας Μανώλη Λουμπούνη οι ομάδες υψηλού κινδύνου ,ηλικιωμένοι,παιδιά και χρόνια πάσχοντες θα πρέπει να θωρακιστούν με το εμβόλιο απέναντι στην απειλή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας εφόσον παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό ή πόνο στο στήθος και καταβολή.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ