14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γ. Βαρουφάκης: «Έχουμε plan B»

Ημερομηνία:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε την ύπαρξη «plan B», σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στο Ελληνογαλλικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας . Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως όταν ξεκινάς έναν πόλεμο δεν σκέφτεσαι την ήττα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούμε αν δεν λύσουμε την εξίσωση με τρεις αγνώστους: «Πρέπει να ξέρω τι αναδιάρθρωση χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα θα έχω, τι επενδύσεις και ανάπτυξη, τι αποταμίευση και εισοδήματα για να πούμε τι χρειάζεται, αλλιώς δεν μπορούμε να πούμε τι νούμερα. Ξέραμε ότι θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας που θα το συναντούσαμε μπροστά μας τον Ιούνιο».

Ο κ. Βαρουφάκης παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με τη μεγάλη ύφεση του 1929, επισημαίνοντας πως όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο. Γι’ αυτό υποστήριξε πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μίλησε, μάλιστα, για τη δημιουργία μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας, με την οποία θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων.

«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του ’30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού – που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο – ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα. Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατί δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Πρώτα χρειάζεται σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η λύση έγκειται στο να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που έχουμε χωρίς να μπούμε σε μία διαδικασία αλλαγής τους.

Καταρχήν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας, εν μέσω κρίσης και δεύτερον είναι μία συζήτηση που μπορεί να πάρει και 20 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...