15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γ. Βαρουφάκης: Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα

Ημερομηνία:

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης ανέφερε, μετά το Eurogroup που κατέληξε χωρίς συμφωνία, πως «εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα». Ο Γ.Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε «ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση» και τόνισε ότι «είναι η στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση, όπως περιμένουν οι πολίτες».

«Εξηγήσαμε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Οι δικές μας συμβιβαστικές προτάσεις μας έφερε 0,5% του ΑΕΠ κοντά στη θέση των δανειστών. Αυτό το μισό τοις εκατό δεν δικαιολογεί τη διακοπή», ανέφερε.

«Ο πραγματικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί αυτό το δημοσιονομικό κενό και σε καμία περίπτωση να διαπραγματευτούν για τις προτάσεις μας για το χρέος» συνέχισε.

«Δυστυχώς, η προεδρία του Εurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, κι όχι όλων των πλευρών, όπως ανέφερε στο άρθρο του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ» του ΔΝΤ, ανέφερε ο Γ.Βαρουφάκης.

«Δεν είναι στιγμή απόδοσης ευθυνών, αλλά ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύσεις, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες» τόνισε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό οπου χρειάζεται η οικονομία είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, κι αυτό είναι που παρουσιάσαμε» είπε.

«Κάλεσα τους ομολόγους μου να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν παθογένειες και στις περικοπές», τόνισε. «Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ είναι μεταρρύθμιση» είπε ενδεικτικά.

«Προτείναμε η παρακολούθηση του πρϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα» είπε.

Όσον αφορά το χρέος, είπε, η Αθήνα πρότεινε «μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, δανείοου αν θέλετε, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινό conditionality, συνθήκη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα, που θα γίνει η βάση κλεισίματος του σημερινού προγράμματος και της μετάβασης στη νέα εποχή».

«Διασιθανόμενη πλήρως την ιστορική βαρύτητα της στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να προβούμε γρήγορα σε συζήτηση ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός ώστε να επιτεχυθεί τέτοια επωφελής συμφωνία που θα έθετε την ελληνική κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πολίτες της Ευρώπης» κατέληξε.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...