21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γ. Βαρουφάκης για κούρεμα χρέους: Χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς για να το κάνουμε πιο εύπεπτο στους Ευρωπαίους, αλλά η ουσία παραμένει

Ημερομηνία:

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις με Ντράγκι και Σόιμπλε

Για τις συναντήσεις σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο

Οι συζητήσεις που είχαμε μέχρι τώρα, τόσο εδώ στη Ρώμη όσο και στο Παρίσι και βέβαια και στο Λονδίνο με μια σειρά από επενδυτές των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ήταν συζητήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση και αποφασιστικότητα όλων μας να σταθεροποιηθεί επιτέλους η Ευρωζώνη κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα στην οποία ξεκίνησε το domino effect δεν αποκτήσει επιτέλους τη σταθερότητα που της αξίζει εντός μιας Ευρώπης η οποία αναπτύσσεται.

Για την αλλαγή στρατηγικής στο θέμα χρέους

Αυτό που θέλω να πω όσον αφορά στο χρέος είναι το εξής. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ευφημισμούς χρειάζεται για να απομειώσουμε το ελληνικό χρέους. Να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη και να θέσουμε τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη η οποία έχει δημιουργήσει όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά τροφοδοτεί μια κρίση αποπληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.

Αυτά είναι ζητήματα που συζήτησα με τους ομόλογούς μου στο Παρίσι και που θα συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως δεν μιλάει πια για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «Σημασία έχει η ουσία. Πως θα ονομάσουσε, τι ευφημισμούς θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνουμε πιο εύπεπτο αυτό που πρέπει να σμυβεί για τους Ευρωπαίους εταίρους μας που έχουν δεσμεύσεις στους ψηφοφόρους τους που βασίζονται αν θέλετε σε σημειολογικά μέσα θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα μέσα που χρειάζονται για να πετύχουμε τον στόχο μας. Και στόχος είναι η απομείωση χρέους η επιστροφή στην ανάπτυξη και ο πιο βασικός στόχος είναι όλα αυτά να γίνουν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί για να πάψουμε να δημιουργούμε και να συντηρούμε που μας έφεραν το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το 2010.

«Ναι είμαι αισιόδοξος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφου.

Σειρά παίρνουν Ντράγκι και Σόιμπλε

Οι επόμενες δύο στάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι στην Φρανκφούρτη, την Τετάρτη, και στο Βερολίνο, την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με Μάριο Ντράγκι και Βόλφγκανγκ Σόιμπε αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως χθες το Βερολίνο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε γνωστό πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του για συζητήσεις.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...