19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γ. Βαρουφάκης: “Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ” – Τι λένε οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

Ημερομηνία:

Καλωσορίζει το Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Στις 4 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες στην οποία η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ορατή η λύση αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών υπογράμμισε νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα τονίζεται σε ανακοίνωση

Τι δήλωσε ο Βαρουφάκης

Υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Ιδιαίτερα θετική η ατμόσφαιρα. Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να βρεθεί μία λυτρωτική λύση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως, πρόσθεσε.

Το θέμα της ρευστότητας είναι φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Η κυβέρνηση δέχεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν χρειάζεται κάποια απόφαση του Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις.

Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά, τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία.

Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.

Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

Σήμερα ήταν η πιο φιλικη συζήτηση που είχαμε κάνει ποτέ. Έμαθα πράγματα σήμερα και ελπίζω να έμαθε και αυτός. Συμφωνήσαμε το περιεχόμενο της συζήτησης να μείνει μεταξύ μας

Η πλήρης δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα:

Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός στη διαδικασία της δουλειάς, επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις και έκανε τη συζήτηση πιο ουσιαστική. Παράλληλα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους με τους θεσμούς, με προοπτική την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

– See more at: http://left.gr/news/stis-400-krisimo-eurogroup-katagrafi-tis-proodoy-anamenei-i-kyvernisi-synehis-enimerosi#sthash.C12HtmNd.dpuf

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...