13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Γ.Γ. ΟΗΕ: Να φορολογηθούν οι πλούσιοι που οφελήθηκαν από την πανδημία

Ημερομηνία:

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν έναν «φόρο αλληλεγγύης ή περιουσίας» στους πλούσιους, που έβγαλαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σε μια προσπάθεια μείωσης της ακραίας ανισότητας.

«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσε ο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

«Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», τόνισε.

«Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...