19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γ. Δραγασάκης: «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σα να έχουμε βγει από έναν πόλεμο»

Ημερομηνία:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» και την Άντα Ψαρρά. Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

Υπέρ μιας καθαρής λύσης με μια συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά συμφωνία συνολική που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, τάσσεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως τονίζει, κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία είναι ποια πρωτογενή πλεονάσματα θα έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, τι θα πληρώνουμε για χρέος και πως θα χρηματοδοτηθεί ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προαναγγέλλει όμως και παρεμβάσεις προκειμένου οι τράπεζες να υπηρετήσουν την κοινωνία.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση σα να έχουμε βγει από έναν πόλεμο» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι απαιτούνται ριζικά μέτρα. «Θέλουμε μια λογική ανασυγκρότησης της κοινωνίας, των αξιών της, της οικονομίας, του κράτους, των πάντων.

Γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δηλαδή να επιμείνουμε σε μια καθαρή λύση. Όχι μια συμφωνία για το πώς θα πάρουμε την επόμενη δόση και ξανά τα ίδια, αλλά μια καθαρή λύση η οποία θα ξαναδώσει στο μέλλον ορατότητα. Θα μπορούν οι πολίτες της χώρας, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι επιχειρηματίες και όλοι μας, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και προσθέτει:

«Αυτή τη συμφωνία που επιδιώκουμε πρέπει να τη δούμε όχι στο επιμέρους αλλά στο σύνολο. Στόχος είναι αυτή η συμφωνία να μας επιτρέψει να πάμε ως κοινωνία μπροστά, στη βάση βεβαίως των επιλογών και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό».

Οι συνομιλίες με τον Ντράγκι 

Για την πρόσφατη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει ανοιχτά και έχει ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Εμείς δηλώσαμε ρητά και εγγράφως ότι μέρος της συμφωνίας που επιδιώκουμε ήταν η συνεργασία των θεσμών για την αντιμετώπιση της ρευστότητας όσο θα διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις.

Παρά τις προφορικές αλλά και τις γραπτές, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαβεβαιώσεις, η συνεργασία αυτή δεν υπήρξε. Τους είπαμε ότι δεν μπορείτε να μας ζητάτε να έχουμε απέναντί μας τον κόσμο στον οποίο υποσχεθήκαμε ανακούφιση» αναφέρει για τις συνομιλίες με τον κ. Ντράγκι και προσθέτει ότι έγινε μαζί του μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, αν όχι για να τον πείσει αλλά για να ξέρει ποιους έχει απέναντί του.

Η συμφωνία

Στο ερώτημα ποια είναι τα κριτήρια της κυβέρνησης για μια πετυχημένη συμφωνία, ο κ. Δραγασάκης απαντά πως το πρώτο είναι τι πρωτογενή πλεονάσματα θα αναλάβουμε. «Θα δω, δηλαδή, αν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ πιο χαμηλά από αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή από το 4,5% να πάμε κάτω από το 2%. Διότι αυτό μπορεί να είναι ένα στατιστικό αλλά αυτός είναι και ο μηχανισμός λιτότητας. Υψηλά πλεονάσματα σημαίνει λιτότητα, ενώ τα χαμηλά έχουν μεν ζόρι αλλά έχεις ανάπτυξη» τονίζει.

Και συμπεριλαμβάνει στα κριτήρια μιας επιτυχημένης συμφωνίας «να πετύχουμε ένα χρέος βιώσιμο για την κοινωνία, όχι αριθμητικά βιώσιμο». Αλλά το κριτήριο είναι τι θα πληρώνουμε για χρέος για να δούμε τι μπορούμε να επενδύσουμε μετά στην ανάπτυξη. Το τρίτο κριτήριο για μια πετυχημένη συμφωνία, όπως αναφέρει, είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα και η χρηματοδότησή του με στόχο να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό και αναγεννητικό σοκ.

Οι 100 πρώτες ημέρες και το σχέδιο

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ερωτηθείς για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, απαντά ότι είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων. Σημειώνει δε ότι ο λαός έχει δείξει πολύ μεγάλη αντοχή κι αυτό επιτρέπει και στην κυβέρνηση να υπερασπίζεται πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και των πολλών.

"google ad"

Ερωτηθείς για το φορολογικό σύστημα που η κυβέρνηση θα προωθήσει, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «θα φθάσουμε σε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό». Σημειώνει όμως ότι υπάρχουν δυσχέρειες γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει να διαμορφωθεί μια κατάσταση που η χώρα αντιμετωπίζεται ως προτεκτοράτο, με την έννοια ότι ακόμα και τα αυτονόητα θα πρέπει να τα συζητήσουμε με τους θεσμούς και να τους πείσουμε.

«Ως κοινωνία είμαστε σε μια κατάσταση υπερφορολόγησης» τονίζει και «επομένως οι παρεμβάσεις θα πρέπει από εδώ και πέρα να υπηρετούν το κριτήριο της δικαιοσύνης και να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

Οι τράπεζες

Ως προς το σύστημα ελέγχου και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι το σύστημα που δημιούργησαν η τρόικα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα σύστημα προστασίας όχι των τραπεζών αλλά των συμφερόντων που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θυμίζει ότι ο λαός ανέλαβε, μέσω του κράτους, τη θυσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι΄ αυτό η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με μια κατάσταση που θα προστατεύει τη διαπλοκή.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να κάνει οτιδήποτε στον τραπεζικό χώρο γιατί τα πάντα ελέγχονται από το ΤΧΣ. Τονίζει, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και να μην υλοποιήσει τη δέσμευση της οι τράπεζες να υπηρετούν την κοινωνία. «Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές σεβόμενοι πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, οι οποίοι επένδυσαν μετά την κρίση δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας και σε αυτή την κυβέρνηση» απαντά ο κ. Δραγασάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...