19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Γ. Μηλιός για τα κόκκινα δάνεια: Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο μια τράπεζα αν θα κλείσει η όχι μια επιχείρηση

Ημερομηνία:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια, τόνισε, προβλέπει την ύπαρξη ενδιάμεσου φορέα, ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες που θα λειτουργεί ως θεσμός δημοσίου συμφέροντος, που θα αποφασίζει για το ποια δάνεια θα διαγραφούν, θα μειωθούν ή θα ρυθμιστούν.

 

Σε πλήρη αντίθεση με την τραπεζοκεντρική ρύθμιση της κυβέρνησης, που δεν θα επιφέρει οφέλη στους δανειολήπτες γιατί την απόφαση τελικά παίρνει και πάλι ο τραπεζίτης βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Γ. Μηλιός υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί, στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega.

Αναλυτικότερα, διευκρίνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια βάζει δύο εντελώς διαφορετικά, πολύ κρίσιμα στοιχεία, Α) την ύπαρξη ενδιάμεσου φορέα, ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες που θα λειτουργεί ως θεσμός δημοσίου συμφέροντος, που θα αποφασίζει για το ποια δάνεια θα διαγραφούν, θα μειωθούν ή θα ρυθμιστούν. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο μια τράπεζα αν θα κλείσει, η όχι μια επιχείρηση.

Πρέπει να υπάρχει δηλαδή ένας ενδιάμεσος φορέας που θα βρίσκεται ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη που βρίσκεται σε θέση μεγάλης αδυναμίας καθώς ενδέχεται να χρωστάει σε πάνω από μία τράπεζες. Β) να συνυπολογίζεται το κριτήριο του εισοδήματος, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται σήμερα. Δεν μπορεί να πληρώνεται πάνω από 20% του εισοδήματος για χρέη προς το δημόσιο είπε αναφορικά με τα στεγαστικά, ενώ για τις επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει μια διαβούλευση όπου θα αποφασίζεται αν θα παγώσουν ή όχι και ποια δάνεια.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, σχεδιάζουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλο όνομα

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=RnjOCUkiRhw”]

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του Γκ. Χαρδούβελη είπε ότι ο υπ. Οικονομικών υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας φτάνοντας μάλιστα στο ακραίο σημείο, να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Η διευθέτηση του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό θέμα σχεδιάζουν μία κατάσταση που ανεξαρτήτως ονόματος θα συνεχίσει η λεγόμενη ασύμμετρη προσαρμογή δηλαδή όλα τα βάρη θα πέφτουν στην μεγάλη πλειοψηφία, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα υπάρχει μόνιμα και για πάντα ο βραχνάς αυτού του χρέους».

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα και τους οικονομολόγους, γι’ αυτό άλλωστε μιλάνε για μηχανισμούς συνέχισης της δανειοδότησης, μόνο και μόνο για να πληρώνεται το χρέος». Αυτές είναι ταξικές πολιτικές που στηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας, κάθε χρόνο μιλάνε για ανάπτυξη αλλά δεν τεκμαίρεται από πουθενά, αυτό. Είναι γαντζωμένοι στην εξουσία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μείνουν.

Τέλος, ο Γ. Μηλιός εκτίμησε ότι σύντομα θα γίνουν οι εκλογές, ώστε σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση και κυριαρχία να αποφασίσει ο λαός. Δεν γίνεται να δεσμευθεί για 5 χρόνια, η χώρα στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, από μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο συσχετισμός της βουλής ανταποκρίνεται στο 2012 και όχι στο σήμερα, που το πολιτικό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό όπως άλλωστε καταγράφηκε κυρίως στις ευρωεκλογές και αποτυπώνεται διαρκώς στις δημοσκοπήσεις. “Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύντομα. Δεν καταργήσαμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη”.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6Mlypv_vOQs”]

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...