15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γ. Πανούσης: Μετά την αυτοκτονία μετανάστη στην Αμυγδαλέζα “τα κέντρα κράτησης τελειώνουν” – Πάμε σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων είναι σε εξέλιξη έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα, όπου χθες τη νύχτα βρέθηκε απαγχονισμένος 28χρονος αλλοδαπός.

Πρόκειται για άνδρα πακιστανικής υπηκοότητος, ο οποίος κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις, ή άλλα στοιχεία, που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροτομία και θα γίνει και τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστεί και επισήμως οποιαδήποτε πιθανότητα πέρα απο την αυτοκτονία.

Τον νεαρό αλλοδαπό βρήκαν νεκρό περί τις 20:00, συγκρατούμενοί του και φώναξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το κέντρο, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό και δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης -μόλις πριν από μερικές μέρες διαπιστώθηκε και ο θάνατος, από παθολογικά αίτια, ενός ακόμα νεαρού κρατούμενου- δημιουργήθηκε ένταση και εξέγερση μικρής έκτασης των αλλοδαπών κρατουμένων, στον χώρο γύρω από το κοντέινερ, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο αργότερα.

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε, επειδή παρέμενε στο κέντρο, ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την Αστυνομία και την έρευνα που ακολούθησε.

Όπως έγινε γνωστό, ο 28χρονος Πακιστανός συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Ρέθυμνο, για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα. Προχθές μετήχθη στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για ένα βράδυ στη Διέυθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη και χθες οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα.

Η προανάκριση ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Μετά τον θάνατο του αλλοδαπού, υπήρξαν διαβήματα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και πολλαπλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο Κέντρο, διαβήματα που αναμένεται να εξεταστούν από την κυβέρνηση και σύντομα να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.

Στην είσοδο των αστυνομικών σχολών, βρίσκονται άτομα από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», τα οποία κρατούν πανό και διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης.

2245506

Στο σημείο βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου.

Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες. Πάμε σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας»

Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, δήλωσε πως η λογική της κυβέρνησης είναι η Αμυγδαλέζα να κλείσει, ενώ σε διάλογο με τον επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου, εξέθεσε τον προβληματισμό, για το τι θα γίνει με τους ανήλικους μετανάστες που κρατούνται και την ανάγκη να προωθηθούν σε άλλες δομές.

"google ad"

Για πρώτη φορά δημοσιογράφοι εισήλθαν στο χώρο και τράβηξαν φωτογραφίες από την κατάσταση.

Σύμφωνα με το ThePressProject, αναφέρεται πως υπήρχαν ενδείξεις για την αυτοκτονία: Τηλεφώνησε στην ΚΕΕΡΦΑ φίλος του Ναντίμ ο οποίος δήλωσε ότι διέμενε μαζί του στα Κάτω Πατήσια για μία τετραετία. Είπε ότι η κράτηση του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ότι ηταν ανήσυχος. Το πρωί είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του στο Πακιστάν λέγοντάς τους ότι φοβόταν για τη ζωή του.

 Μαρτυρία

«Κρεμάστηκε με σεντόνια που τα έδεσε, αλλά οι αστυνομικοί δεν δέχονταν πως αυτοκτόνησε και κράτησαν ως ύποπτους και άλλους μετανάστες. Όμως η αυτοκτονία του Ναντίμ μετά τον πρόσφατο θάνατο του 23χρονου Αφγανού Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί κρατούμενου, επίσης, στην Αμυγδαλέζα ήταν φυσικό να τους ξεσηκώσει όλους. Ακόμα και αυτούς που δεν είναι μέσα στα κέντρα κράτησης» υποστηρίζει ο Τζαβέντ καθώς ακόμη και εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τις συνθήκες κράτησης σε αυτά τα κέντρα με την αρμόδια υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου να δηλώνει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της ότι η Αμυγδαλέζα αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και σύντομα θα μπει ένα τέλος σε αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτήρισε.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YA9hYW8LHsA”]

Δείτε σε βίντεο και παλιότερες μαρτυρίες ανθρώπων που φυλακίστηκαν για καιρό στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=a63ydMY50Xw”]

iefimerida.grleft.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...