15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γ. Σταθάκης: Απαιτείται ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής

Ημερομηνία:

Ιδεολογικοπολιτικό εγχείρημα το οποίο δεν εκπορεύεται από το μνημόνιο οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Χρηματοδοτικό κενό 10-15 δις το 2014-5. Απαιτείται ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και ρήξη με το διαβρωμένο σύστημα της πολιτικής εξουσίας που οδήγησε τον τόπο σε πολύπλευρη κρίση.Σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νεάπολη Λακωνίας μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Σταθάκης. Κατά την ομιλία του επεσήμανε, ότι η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έχει καλυφθεί, αφού μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 120.000 υπάλληλοι και αναμένεται το 2014 ο στόχος να ξεπεραστεί. Επομένως οι εξαγγελθείσες απολύσεις δεν εκπορεύονται από το μνημόνιο, αλλά αποτελούν ιδεολογικοπολιτική εμμονή με περιορισμένο μάλιστα δημοσιονομικό όφελος (λιγότερο από 0,5 δις).

Κατά τον κ. Σταθάκη το μείζον θέμα που πρόκειται να ανακύψει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο πλησιάζει τα 10-15 δις για την περίοδο 2014-5. Η «τρύπα» αυτή συνιστά συνέπεια της εφαρμογής του μνημονίου, που αυξάνει αντί να μειώνει το δημόσιο χρέος, βαθαίνοντας την ύφεση. Παρά τις τρεις διαδοχικές του αναδιαρθρώσεις το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, νέας μείωσης επιτοκίων και νέας χρηματοδότησης μοιάζει πλέον σχεδόν αναπόφευκτο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο έχει διατυπωθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και περιλαμβάνει νέα συμφωνία με τους δανειστές με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, απαλλαγή από το μνημόνιο και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η αποπληρωμή των τόκων να συναρτάται από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο απαιτεί ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής: όχι άλλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, παγίωση των κρατικών εσόδων με αναδιανομή των βαρών και προστασία των ασθενέστερων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για σταθεροποίηση των μισθών και ανάκαμψη της κατανάλωσης, στερέωση του τραπεζικού συστήματος με παράλληλη αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, κινητοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου για αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία κι εξεύρεση νέων επενδυτικών πόρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει τη ρήξη με το διαβρωμένο σύστημα της πολιτικής εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που εγκλωβίζει και περιθωριοποιεί τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια βαθιά δημοκρατική τομή, η οποία θα αποδεσμεύσει το παραγωγικό και κοινωνικό της δυναμικό. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σήμερα μπορεί να την πραγματοποιήσει αναβιώνοντας τις καλύτερες ιστορικές στιγμές της Αριστεράς, όταν σχημάτιζε μεγάλα, ενωτικά και δημιουργικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...