17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γ. Σταθάκης από Χανιά: Η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αλλά πάντα με πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους

Ημερομηνία:

Τα Χανιά μπορούν να μετατρπούν σε ενεργειακό κόμβο, όμως, οι όποιες εξελίξεις θα γίνουν πάντα υπό τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Αυτό τόνισε από τα Χανιά ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος συμμετείχε στο Φόρουμ για την “Καθαρή Ενέργεια” στα Ευρωπαϊκά νησιά που πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε:

Προχωρά η ανάπτυξη νέων σχεδίων για τον μετασχηματισμό των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέα ενεργειακά συστήματα τα οποία θα στηρίζονται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που με στόχους το 2030 και με νέους πόρους θα επιδιώξει τα νησιά να έχουν αυτόνομα συστήματα ενέργειας. Η δική μας πρόθεση είναι να αντικαταστήσουμε παντού την παραγωγή ενέργειας από πετρέλαιο και μαζούτ με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, αυτόνομα, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία, θα έχει νέους πόρους. Και νομίζω ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για μία τέτοια εξέλιξη.

Σχετικά με τον κεντρικό ρόλο της Κρήτης ο κ. Σταθάκης είπε:

Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο μίας μεγάλης διασύνδεσης με Κύπρο, Ισραήλ ηλεκτρικής. Δύο διασυνδέσεων εσωτερικών με Πελοπόννησο και Αττικής που θα λύσουν οριστικά το θέμα ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης, ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη και φυσικά τα δύο μεγάλα οικόπεδα που θα προκηρυχθούν γρήγορα, το 2018. Άρα η Κρήτη αποκτά μία άλλη δυναμική και προφανώς μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο όπου πρέπει να συνυπολογιστούν όλες αυτές οι προοπτικές. Ταυτόχρονα – το υπογραμμίζω άλλη μία φορά – έχουμε ενσωματώσει τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για όλα αυτά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ