20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Γ. Σταθάκης για εξορύξεις: Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς περιβαλλοντικά και ότι τα οικονομικά οφέλη θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη σε ερώτηση για τους πιθανούς κινδύνους που δημιουργεί η χρησιμοποίηση μίας πειραματικής τεχνολογίας για εξόρυξη σε μεγάλη βάθη νότια της Κρήτης. Στην επισήμανση των αντιδράσεων που υπάρχουν από πολιτικούς και περιβαλλοντικές οργάνωσεις είπε:

Δεν παρακολούθησα τα επιχειρήματα αλλά φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι το 2017. Εισάγαμε έναν καινούργιο θεσμό, τα περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια στις συμβάσεις με τις εταιρείες οι εταιρείες θα πληρώσουν την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα παρακολουθούν από την πλευρά των τοπικών και περιφερειακών παρατηρητήριων, άρα θα είναι μια δραστηριότητα που θα έχει καθημερινή παρακολούθηση και για τα περιβαλλοντικά και για όλα τα θέματα από τοπικά παρατηρητήρια.

Άρα οι τοπικές κοινωνίες έχουν άμεση εικόνα και πρόσβαση τι γίνεται, πώς γίνεται, και αν τηρείται 100%. Συνεπώς εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι τα οικονομικά οφέλη τα οποία όπως ξέρετε είναι τεράστια θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών.

Πειραματική η μέθοδος εξόρυξης στην Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε ότι με δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα “Αυγή” την Κυριακή 6 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς είχε τονίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία γεωτρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον που ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ στην Κρήτη μιλάμε για γεώτρηση παραγωγής πάνω από 3.000 μέτρα υποθαλάσσια, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο ειδικευμένες εταιρείες. Γενικώς, όπως είχε παραδεχτεί, η τεχνολογία, σήμερα, δεν επιτρέπει ακόμη γεωτρήσεις σε βάθη μετά τα 3.000 μέτρα νερού (2.940 μέτρα είναι το “όριο”), μάλιστα δεν καλύπτονται θεσμικά αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης, όμως ευελπιστεί ότι σε τρία χρόνια αυτό θα είναι εφικτό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί κατ’ ένα τρόπο θα είναι πειραματική.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα της WWF σε εκδήλωση που έγινε στα Χανιά στις 17 Νοεμβρίου είχε τονίσει ότι η περίπτωση της Κρήτης είναι ιδιαίτερη αφού έχει παραχωρηθεί μία τεράστια έκταση στο μέγεθος του Βελγίου ενώ η εξόρυξη συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βάθος. Είπε ότι «μιλάμε για ένα εγχείρημα το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία, μεγάλη τεχνική και πολυπλοκότητα και φυσικά πάρα πολύ ακριβό» και σημείωσε ότι τα ειδικά αυτά χαρακτηριστικά αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.

Όλα αυτά, όπως είπε, σε μία χώρα η οποία «εξαρτάται από την καλή ποιότητα του περιβάλλοντος, από το τουριστικό της προϊόν».

Τόνισε ότι, «τα νούμερα που παρουσιάζει κυβέρνηση κατά καιρούς, επιχειρήσεις, οι υποστηρικτές των εξορύξεων, είναι πολύ φουσκωμένα σχετικά με τη πραγματικότητα» για να σημειώσει ότι «οι εταιρείες με τις οποίες έχουμε κάνει συμφωνίες, είναι εταιρείες με ένα πολύ ψηλό, πολύ βαρύ ιστορικό ρύπανσης»

Ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα άλλων χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κροατία που έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις εξορύξεων για να διασφαλίσουν το τουριστικό τους προϊόν.

Καταλήγοντας είπε: «Οι εταιρείες πάντα έχουν τη μερίδα του λέοντος και η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα φιλοδώρημα»

Διαβάστε επίσης:

– Η Greenpeace ξεκινά αγώνα ενάντια στις εξορύξεις από τα Χανιά: “Αν το όφελος είναι Α, η βλάβη που θα προκαλέσουν είναι πολλές φορές το Α” | Φωτός

– “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία γεώτρησης άνω των 200 μέτρων, στην Κρήτη θα γίνει πειραματική γεώτρηση στα 3.000 μέτρα!”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ