16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γ. Σταθάκης για την Κυριακάτικη αργία: “Ας μην είναι 7, ας είναι 5 Κυριακές” – Απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Ημερομηνία:

Δε φαίνεταινα υπάρχει αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης σχετικά με το νόμο για τις 7 Κυριακές ανοιχτά καταστήματα τον χρόνο.

Σε συνάντηση της Ένωσης εμποροϋπαλλήλων με τον Γιώργο Σταθάκη, το προεδρείο της Ένωσής έθεσε στον υπουργό Οικονομίας το θέμα της Κυριακάτικης Αργία.

Ο νόμος για τις 7 Κυριακές τον χρόνο με ανοιχτά καταστήματα παραμένει ενεργός και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας ζήτησε την κατάργησή του.

«Ας μην είναι 7, ας είναι 5 Κυριακές», απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης, όπως καταγγέλλει στο newpost η πρόεδρος του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μαρία Τσαγκατάκη.

Οι εμποροϋπάλληλοι επιμένουν στην κατοχύρωση-με νόμο- της Κυριακάτικης Αργίας, όμως ο υπουργός, όταν του θύμισαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ,  τους απάντησε ότι θα προκληθεί σοκ στην αγορά αν καταργηθεί ο νόμος.

Έτσι οι εμποροϋπάλληλοι θα απεργήσουν την Κυριακή των Βαΐων, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση.

Απεργία την Κυριακή 5 Απρίλη

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυριακή 5 Απρίλη είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Ηδη τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία κινούνται στην κατεύθυνση να πάρουν αποφάσεις για απεργία και έγκαιρα να οργανώσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων. Απόφαση για απεργία στις 5 Απρίλη πήρε σε χτεσινή συνεδρίαση το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το επιχειρησιακό σωματείο «Lidl» Αττικής, Σωματειακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα από μια σειρά μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, το Σωματείο αυτοαπασχολούμενων στα φορτηγά, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου. Μετέφεραν τη στήριξή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και την απόφαση της ΠΑΣΕΒΕ να πάρει μέρος σε αυτή.

Στη σύσκεψη εκπρόσωποι των σωματείων και εργαζόμενοι συζήτησαν για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, τις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν την πιο μαζική συμμετοχή σε αυτή. Αποφασίστηκε κάθε σωματείο να καθορίσει πρόγραμμα με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στόχος είναι να γίνει καθαρό στους εργαζόμενους ότι δεν μπορεί να περιμένουν «σωτήρες», αλλά πρέπει οι ίδιοι να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για την Κυριακάτικη αργία.

Οπως τόνισε εισηγητικά η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Τσαγκατάκη, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, με το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Υπενθύμισε την πείρα που έχουν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι από την απελευθέρωση του ωραρίου και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων.

Τη θετική ανταπόκριση που συναντά η πρωτοβουλία του Συλλόγου να συγκεντρώσει υπογραφές σε κείμενο με τις διεκδικήσεις του για την αργία της Κυριακής μετέφεραν εργαζόμενοι στη σύσκεψη, ενώ εκπρόσωπος από το επιχειρησιακό σωματείο «Lidl» Αττικής σημείωσε πως η γενική τους συνέλευση έχει πάρει απόφαση για απεργία. Τέλος, εκφράστηκε η υποστήριξη των σωματείων και των επιτροπών στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στην αποθήκη «Διακίνηση» στο Μενίδι, προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφου τους.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

"google ad"

Ηδη μια σειρά σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων σε όλη τη χώρα έχουν πάρει αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 5 Απρίλη, απαιτώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Ρόδου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας, Χανίων, Αγρινίου, Καλαμάτας, Αχαΐας, Ξάνθης και Λαμίας, και τα επιχειρησιακά σωματεία «LIDL» Ν. Αττικής, «Πράκτικερ Ελλάς» και «Αρβανιτίδη».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην πλ. Αριστοτέλους, ενώ οργανώνει γενική συνέλευση την Κυριακή 29 Μάρτη στις 6 μ.μ. Η γενική συνέλευση θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα σε δύο σημεία της πόλης, δυτικά και ανατολικά.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Φθιώτιδας καλεί σε γενική συνέλευση την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Διάκου 1). Τέλος, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας διεκδικούν ηΟμοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας.

Με πληροφορίες από newpost.gr, 902.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ