16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Γ. Σταθάκης: Σκέψεις για «μια νέα συμφωνία για τον Τουρισμό»

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής στο δείπνο που παρέθεσε ο ΣΕΤΕ, κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που διοργανώνεται για 14η φορά. Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών, ο Υπουργός παρουσίασε μερικές σκέψεις για «μια νέα συμφωνία για τον Τουρισμό».

Ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού που εγγυάται τη σταθεροποίησή της και στοχεύει να την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης. Βασικοί σταθμοί το επόμενο διάστημα θα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους και στη συνέχεια η συμφωνία για το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος και η επιστροφή στην ανάπτυξη, το β’ τρίμηνο του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος του τουρισμού συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία, επιτυγχάνοντας φέτος, παρά τις δυσκολίες, νέο ρεκόρ στην προσέλευση επισκεπτών και την εισροή συναλλάγματος. Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει διαδοχικά «κύματα» πετυχημένων πολιτικών στον κλάδο, πλην όμως υποστήριξε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να χαραχθεί εθνική στρατηγική, υπό το πρίσμα μιας οπτικής για τον κλάδο από το μέλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή, βασική θέση έχουν στόχοι όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων από κάθε επισκέπτη, το άνοιγμα νέων αγορών, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η καλλιέργεια νέων πλεονεκτημάτων σε σχέση με το περιβάλλον και τον ιδιαίτερο νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας, που αποτελεί και το μεγάλο της προτέρημα. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται ένα ισχυρό πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών αλλά και σημαντική ώθηση στις νέες επενδύσεις.

Τα δύο βασικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, για την «ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μέχρι και το 50% σχεδίων δαπανών έως 150.000 ευρώ, με κύριο στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς κεντρική θέση στο σχεδιασμό θα έχουν πλέον όχι τα μεγάλα έργα αλλά η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Σε αυτή θα κατευθυνθεί το 1/3 των πόρων, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί για έργα υποδομής και κάλυψης αναγκών των πόλεων, σε σχέση πρωτίστως με το περιβάλλον, και το υπόλοιπο θα δαπανηθεί για κοινωνικές υποδομές. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, από την πλευρά του, βρίσκεται ήδη εδώ και ένα μήνα σε διαβούλευση και καλείται να καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνουν οι δύο προηγούμενοι νόμοι, με τους οποίους υπήρξαν αρκετά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τουριστικής νομοθεσίας, με μια πλήρη κωδικοποίηση και προσαρμογή της στις ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, άμεσου ενδιαφέροντος, ανέφερε τους κανόνες για τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νομοθεσία θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής και τις νέες προκλήσεις, όπως η αναδυόμενη «Οικονομία Διαμοιρασμού» στον τομέα τουριστικών καταλυμάτων. Μια μορφή τουριστικής υπηρεσίας η οποία συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου με την παραδοσιακή προσφορά καταλύματος και κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία), στις ΗΠΑ, στον Καναδά κ.α. Ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση στην τουριστική αγορά, με προάσπιση της ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού και του οικονομικού οφέλους του Δημοσίου.

Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστούν άμεσα χρόνια προβλήματα, όπως η διαφυγή εσόδων για το Δημόσιο από τον κλάδο του Τουρισμού, φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Στο σημείο αυτό ο Υπουργός επεσήμανε ότι στη συμφωνία με τους εταίρους η κυβέρνηση πέτυχε να κατοχυρωθεί η αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται και η μελέτη της αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους. Υπενθύμισε ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης συνδέεται με την υστέρηση στη συλλογή εσόδων και άρα μια σημαντική βελτίωση στον τομέα αυτό θα δημιουργούσε περιθώρια απάλειψης της πρόσφατης επιβάρυνσης. «Οι μέρες της τυφλής εφαρμογής μέτρων ανήκουν στο παρελθόν, στοχεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τα περιθώρια και την αναγκαιότητα διαλόγου και διαμόρφωσης συναινετικών λύσεων για την ανάπτυξη του κλάδου. «Στη διαδικασία αυτή εμείς προσερχόμαστε με το αναπτυξιακό υπόδειγμα που σας περιέγραψα: Δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και αγαθών, με έμφαση στην εκπαίδευση και την προστασία του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στήριξη της καινοτομίας και των αλλαγών, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου και συνολικά της χώρας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...