22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γ. Σταθάκης: “Υπάρχει αμοιβαία διάθεση για συμφωνία – To πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο”

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στην εφημερίδα Κεφάλαιο και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά

Την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, η έκβαση των διαβουλεύσεων θα είναι επιτυχής, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στο «Κ».

Ο κ. Σταθάκης, επισημαίνει ότι: «υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για να έχουμε θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων ισοτιμίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Ανεξαρτήτως της διαπραγμάτευσης, ωστόσο, υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, σημειώνοντας ότι: «Η σημερινή κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωσης των μισθών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ότι θα τεθεί ένα τέλος στην διαδικασία απορύθμισης των σχέσεων εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τα του «οίκου» του, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα προχωρήσει, εξηγεί σε ποιους τομείς θα συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ και απαριθμεί τα «μνημονιακά μέτρα» που είναι διατεθιμένη η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει αρχής γενομένης από : «Την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, το κτηματολόγιο, και την υλοποίηση του περιουσιολογίου».

-Κύριε Υπουργέ, είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική πλευρά ορίζει την έννοια «μεταρρυθμίσεις» με τον ίδιο τρόπο που τις εννοούν οι δανειστές;

Υπάρχουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν υλοποιηθεί κατά την περίοδο των μνημονίων όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αποδυνάμωση των μονοπωλιακών συμφερόντων και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Όλα συνιστούν πεδία κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

-Σας ρωτώ γιατί ζητούν ευρείες αλλαγές σε ασφαλιστικό- ιδιωτικοποιήσεις- εργασιακά και Δημόσιο Τομέα. Οι εξαγγελίες των αντίστοιχων υπουργών της Κυβέρνησης, είναι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Πώς θα υπάρξει σύγκλιση; Εάν υπάρξει.

Η αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας συνεχίζει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωσης των μισθών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ότι θα τεθεί ένα τέλος στην διαδικασία απορύθμισης των σχέσεων εργασίας. Ωστόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης υπάρχει μεγάλο περιθώριο αμοιβαίας συνεργασίας. Το υφιστάμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχουμε τονίσει επανειλλημένα, δεν θα προχωρήσει.

-Ποιες προτάσεις από αυτές που διατύπωσε ο γγ του ΟΑΣΑ θα υιοθετήσετε;

Ο ΟΟΣΑ προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνογνωσία στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε προεκλογικά να υλοποιήσει. Τα πεδία στα οποία θα συνεργαστούμε αφορούν κυρίως την διαχείριση των «κόκκινων δανείων», τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιων προμηθειών και την μείωση της γραφειοκρατίας για τις ΜεΕ.

10959858_403096153148743_3555539755955327717_o

-Το κλίμα στην Ε.Ε, παρά τα φιλικά «χτυπήματα» στην πλάτη είναι βαρύ για την Ελλάδα. Εκτιμάτε ακόμη πως είναι εφικτή η «συμφωνία- γέφυρα» με τους εταίρους;

Μόλις ξεκίνησε η κρίσιμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οπότε δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις εξελίξεις. Όμως αυτό που μπορώ να πω με ασφάλεια είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα. Νομίζω ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές για να έχουμε θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων ισοτιμίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

"google ad"

-Στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο πάντως, υπάρχουν ουκ ολίγες φωνές που επιμένουν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία υπαναχώρηση από τις προεκλογικές σας εξαγγελίες.

Και βέβαια δεν θα γίνει. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με πυξίδα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

-Τελικά το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης ή «τα μνημόνια είναι παρελθόν» όπως διαβεβαιώνουν άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Λαφαζάνης;

Στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας τα μνημόνια έχουν ταυτιστεί με την απορρύθμιση της εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση αγορών και την συρρίκνωση του δημοσίου. Σε όλα αυτά τα ζητήματα συνεχίζουμε να εναντιωνόμαστε. Στα κείμενα των ελληνικών προγραμμάτων, ωστόσο, περιλαμβάνονται και τομές οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν και παραδοσιακά αποτελούσαν προμετωπίδα στον προγραμματικό λόγο της αριστεράς στη χώρας μας. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, το κτηματολόγιο, και η υλοποίηση του περιουσιολογίου αποτελούν παραδείγματα χρονίζοντων προβλημάτων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις παραμέλησαν και εμείς ούτως η άλλως σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε.

-Ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν ή όχι; Και ποιες;

Δεν μας ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση κρατικών μονοπωλίων. Μας ενδιαφέρει η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό προς το περιβάλλον. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Από το ταμείο αυτό σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

-Εξετάζονται όντως εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης προς Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ, όπως είπε ο κυβερνητικός σας εταίρος, Π. Καμμένος ή η ευρωζώνη είναι μονόδρομος…πάση θυσία;

O ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα έχει μια πλουραλιστική εξωτερική πολιτική. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ