18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δένδιας μετά από συνάντηση με Χαφτάρ: Η Γερμανία να επιβάλει την ευρωπαική θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ημερομηνία:

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 το πρωί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησής του με τον Λίβυο στρατηγό, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τι ζήτησε η ελληνική πλευρά από τον Χαφτάρ αλλά και τι περιμένει από την Γερμανία στην διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη».

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.

«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 13:30. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή μιας και επίσκεψη του Χαφτάρ δεν είναι επίσημη καθώς δεν είναι αναγνωρισμένη η εξουσία του. Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Η επίσκεψη στην Αθήνα αποτελεί διπλωματική ρελάνς της Αθήνας καθώς γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου όπου θα κριθεί η τύχη της Λιβύης και από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα. Η Αθήνα με αυτή την κίνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι απλά θιγόμενη από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αλλά και παίχτης της περιοχής, που ασκεί περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χαφτάρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά forum, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Χθες κατά την άφιξή του Χαφτάρ, ο LNA ανάρτησε φωτογραφίες από την παρουσία του στην Αθήνα και τα μέτρα ασφαλείας, ευχαριστώντας την Ελλάδα «για την προστασία» που του παρέχει.

Δένδιας μετά από συνάντηση με Χαφτάρ: Η Γερμανία να επιβάλει την ευρωπαική θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου
Δένδιας μετά από συνάντηση με Χαφτάρ: Η Γερμανία να επιβάλει την ευρωπαική θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...