17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σχετικά με την ελληνική θέση στο ζήτημα του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου 1507

Ημερομηνία:

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και σχόλια σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ, σχετικά  με την ελληνική θέση στο ζήτημα του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου 1507, έκανε χθες την  ακόλουθη δήλωση:
«Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας, το ζήτημα της παροχής άδειας για την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου αραβοσίτου 1507 εισήχθη προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στη σύνθεση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, για δύο κρίσιμους λόγους: Πρώτον, για να αναδειχθεί η πολιτική σημασία του θέματος και δεύτερον, για να μην παρέλθει άπρακτη η προθεσμία εντός της οποίας θα μπορούσε να αντιταχθεί το Συμβούλιο στην πρωτοβουλία της Ευρ. Επιτροπής. Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Συμβούλιο μπορεί να αντιταχθεί με ειδική, δηλαδή αυξημένη, πλειοψηφία (κρατών μελών και ψήφων).

Η Ελληνική  Προεδρία πρότεινε, επίσης, να διεξαχθεί δημόσια η σχετική συζήτηση και έτσι έγινε: η συζήτηση μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Συνεπώς, ο καθένας μπορούσε να την παρακολουθήσει κι έτσι να δει αδιαμεσολάβητα τους χειρισμούς της Προεδρίας και τη σαφή εθνική ελληνική θέση, όχι μόνο κατά της έγκρισης, αλλά και υπέρ της ανάγκης η Επιτροπή να αποσύρει με δική της πρωτοβουλία την πρόταση, ανεξαρτήτως νομικών επιχειρημάτων.

Στο τέλος, μάλιστα, της συνεδρίασης, η Ελληνική Προεδρία, για να διευκολυνθεί η δυνατότητα η Επιτροπή να επανεκτιμήσει το θέμα συλλογικά στο Κολλέγιο των Επιτρόπων με στόχο την απόσυρση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη – μέλη διατύπωσαν πολιτική πρόθεση ψήφου (19 αντιτάχθηκαν στην έγκριση) και ότι επί του θέματος δεν διεξήχθη η ψηφοφορία.

Όλα τα ανωτέρω ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, με τον κ. Βενιζέλο, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Maroš Šefčovič και τον Επίτροπο, Tonio Borg, όπου ανακοινώθηκε, επιπλέον, ότι  η Ελληνική Προεδρία θα θέσει το ζήτημα και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, προφανώς δεν συνυπέγραψε το κείμενο ομάδας χωρών μελών που καλούν την Επιτροπή να αποσύρει  την πρόταση της, για να διατηρήσει τη δυνατότητα των σχετικών μεσολαβητικών επαφών μεταξύ Συμβουλίου και Επιτροπής. Η θέση αυτή της Προεδρίας είναι σύμφωνη με την κοινοτική πρακτική και απολύτως κατανοητή και σεβαστή από τα κράτη μέλη που είχαν ίδια θέση με την Ελλάδα στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...