16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δήλωση μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών και τη στάση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

Ημερομηνία:

Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί πρώτη φορά φέτος και αντικαθιστά την περιβόητη συνέντευξη στη διαδικασία επιλογής διευθυντών αποτελεί αναμφίβολα ένα πρώτο θετικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων. θα πρέπει βέβαια να συνοδευτεί από γενναίες αλλαγές στη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του διευθυντή και όλων των συμβαλλόμενων μερών στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μια απλή αλλαγή προσώπων, που όμως θα υπηρετούν το ίδιο γενικότερο πλαίσιο, δεν οδηγεί μακριά.

Η σοβαρή αυτή διαδικασία είναι στο χέρι μας να διαφυλαχτεί και να συμβάλλουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στην εκλογή των σωστών προσώπων. Κατά τη γνώμη μας, και με καμία διάθεση να υποβάλουμε την άποψή μας, το βασικό κριτήριο είναι η δημοκρατική και παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων πρέπει να είναι ο χώρος που από κοινού λύνονται τα καθημερινά ζητήματα του Σχολείου και όχι ο χώρος που ο Διευθυντής ανακοινώνει τις αποφάσεις του. Έτσι, η διεύθυνση του σχολείου γίνεται πιο εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον κριτήρια θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η συνολική στάση του κάθε προσώπου στη διαδικασία Αυτό- αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας

Γι αυτούς τους λόγους θεωρούμε χρέος μας να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων που αρνείται να δει έστω και ένα θετικό βήμα στη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή διευθυντών. Μάλιστα προειδοποιεί για “συν–διοικητικές” και “συν–διαχειριστικές” λογικές.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να καλεί τον κλάδο σε λευκή ή άκυρη ψήφο προς όλους τους υποψηφίους. Βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς και τους υποψήφιους διευθυντές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή. Πρόκειται για μια απόφαση που υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες (να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με όποιο τρόπο) και ελήφθη με συγκυριακή πλειοψηφία 3 υπέρ προς 2 κατά, σε μια συγκυρία που δύο μέλη του ΔΣ απουσίαζαν. Υπήρξε ιδιαίτερη επιμονή από αυτούς που πρότειναν το συγκεκριμένο κείμενο και όσον αφορά τις διατυπώσεις αλλά και όσον αφορά τη στιγμή της ψήφισης, παρόλο που υπήρχαν αρκετά χρονικά περιθώρια για την έκδοση του κειμένου.

Και εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για την προβληματική λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας αφιερώνεται σε έκδοση ανακοινώσεων και ψηφισμάτων στα οποία βέβαια γίνεται υπερπροσπάθεια να καταγραφεί η “σωστή πολιτική γραμμή”. Παράδειγμα τέτοιο είναι το κείμενο για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών.

Έτσι και για το πιο απλό αυτονόητο κείμενο – απόφαση θα πρέπει να υπάρξει πολύωρη αντιπαραγωγική συνεδρίαση, να δοκιμαστούν διατυπώσεις που να μην ενοχλούν κάποιους κλπ. Όλες οι πρακτικές προτάσεις αντιμετωπίζονται με φοβία και εν τέλει άρνηση.

Έτσι, οι προτάσεις που έγιναν για δημιουργία Μητρώου Μελών της ΕΛΜΕ, για την κάρτα της ΕΛΜΕ και τις προσφορές από επιχειρήσεις της πόλης, για τη δημόσια έκδοση του οικονομικού ισολογισμού της ΕΛΜΕ, για τη δημιουργία Στεκιού Καθηγητών χρειάστηκε να περάσουν με οριακή πλειοψηφία. Ο λόγος είναι ότι ξεφεύγουν από τα κλασικά εικονογραφημένα που θέλουν το συνδικάτο να είναι μόνο εργαλείο διαμαρτυρίας.

Το ίδιο εχθρικά αντιμετωπίστηκαν κάποιοι αυτονόητοι κανόνες λειτουργίας του ΔΣ και της Γενικής Συνέλευσης – όπως για παράδειγμα ότι στα ΔΣ θα κουβεντιάζεται πρώτα η Ημερήσια Διάταξη ή ότι δεν νοείται ΓΣ να παίρνει αποφάσεις με κάτω από 50 άτομα.

Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται μόνο από την ενεργότερη εμπλοκή του κλάδου στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ.

Κακαουνάκης Αρτέμης (μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων)

Νικολάου Γιάννης (γ. Γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων)

Ρέττος Άρης (Πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων)

Στιβανάκης Δημήτρης (Ταμίας ΕΛΜΕ Χανίων)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...