22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δήλωση Νίκου Χουντή για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Ημερομηνία:

«Η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως έχει δικαίωμα».Με αφορμή το αίτημα που εμφανίζεται να απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Σεμέτα, αρμόδιο για Θέματα Φορολογίας, στον οποίο απηύθυναν το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σε επίπεδα τουλάχιστον αντίστοιχα χωρών της περιοχής με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Θυμίζουμε ότι ο Επίτροπος Σεμέτα σε απάντησή του το 2011 σημείωνε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση, αφού τόνιζε συγκεκριμένα ότι:
“Ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών”

Αν λοιπόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δεν αποτελεί μια ακόμα σκηνή στο επικοινωνιακό έργο της τρικομματικής κυβέρνησης προκειμένου να εμφανίσει κάποιες επιτυχίες στη θλιβερή και καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου, τότε αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι έχουμε μια κυβέρνηση άβουλη και ανίκανη, ακόμα και να πείσει την Τρόικα για ένα μέτρο που αποδείχτηκε και ατελέσφορο και πάνω απ’ όλα αντι-αναπτυξιακό.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ενημερώσει την Κομισιόν ότι, όπως έχει κάθε δικαίωμα, επαναφέρει το ΦΠΑ στην εστίαση σε επίπεδα που είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου».

Ακολουθούν, η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Σεμέτα, καθώς επίσης και απάντηση του Επιτρόπου Ρέν που αποδεικνύει την αποτυχία του μέτρου:

Ανταπόκριση του κυρίου Šemeta εξ ονόματος της Επιτροπής

(27.9.2011)

Οι διατάξεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ που θεσπίζονται από την οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ[1]) επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες παραδόσεις αγαθών και σε ορισμένες παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης και τροφοδοσίας. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών. Εξάλλου, τίποτα δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή στις εν λόγω πράξεις.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της άσκησης της εξουσίας αυτής, τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται την αρχή της φορολογικής ουδετερότητας. Η αρχή αυτή δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από πλευράς ΦΠΑ εμπορεύματα ή παρεχόμενες υπηρεσίες παρόμοια, δηλαδή ανταγωνιστικά τα μεν με τα δε,, οπότε τα εν λόγω εμπορεύματα ή οι εν λόγω υπηρεσίες πρέπει να υπόκεινται σε ενιαίο συντελεστή, προκειμένου να εξαλείφεται κάθε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή θα προβεί στις απαραίτητες επαφές για να λάβει τις σχετικές διευκρινίσεις για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μπορεί, κατά περίπτωση, να απευθύνει συστάσεις στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής μονάδας («task force») για την Ελλάδα, η συγκρότηση της οποίας εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2011 με βάση την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, και να ερευνήσει τον φάκελο στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 258 ΣΛΕΕ.

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

(24.4.2013)

Τον Ιούλιο του 2011, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων εκτιμήθηκε ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2011 (εφόσον το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου) και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από το 2012 και μετά[2]. Η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά, έπειτα από συμφωνηθείσα με τις αρχές εκτίμηση που βασίστηκε σε νέα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.


"google ad"


[1]     Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006 – ΕΕ L 347 της 11.12.2006.

[2]     http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/nd/sp2012_cyprus_en.pdf

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ