21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου

Ημερομηνία:

Απερρίφθη η αίτηση του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.

Μετά από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος έδωσε διακοπή της δίκης για αύριο στις 11 το πρωί.

Αύριο το πρωί αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Νωρίτερα, αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Νωρίτερα, η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Μετά την απόρριψη της αίτησης που ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη νέα σύνθεση που ανέβηκε στην Έδρα, τον λόγο έλαβε ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.

Σημειώνεται ότι μετά τη δήλωση αποχής λόγω κωλύματος της προέδρου της σύνθεσης που ορίστηκε να εξετάσει την αίτηση Λαγού, στην Έδρα ανέβηκε άλλη σύνθεση, η οποία έκρινε τις αιτιάσεις του ευρωβουλευτή κατά του δικαστηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στην δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κτλ, αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.

«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;»

Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...