14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους. Το Εφετείο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα το πρωί στις 10:00, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Ακραίους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας. Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Μάλιστα αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι».

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Έτσι, για τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Παππά) καθώς επίσης και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν αναμένεται να αναγνωριστούν ελαφρυντικά οπότε εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή. Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Να θυμίσουμε ότι χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Έντεκα από τους 68 απηλλάγησαν πλήρως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αθώοι είναι οι εξής:

  •    Αγιοβλασίτης Διονύσιος
  •    Αποστολόπουλος Γεώργιος
  •    Γαλανάκης Χρήστος
  •    Γαροφαλάκης Σάββας
  •    Καλπιτζής Γιωργος
  •    Μαυρικάκης Μανώλης
  •    Μπενέκη Νικολέτα
  •    Περής Γιώργος
  •    Πετράκης Γιώργος
  •    Σκορδέλη Θέμις
  •    Ψιλάκης Μανώλης

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Επεισοδιακά ξεκίνησε νωρίτερα η συνεδρίαση στο Εφετείο με μία τοποθετηση της εισαγγελέως που προκάλεσε αίσθηση.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, έλαβε το λόγο για να απαντήσει στις λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκε χθες από συνηγόρους υπεράσπισης, όπως είπε, λόγω της πρότασής της για απόρριψη ελαφρυντικών σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλα και στις αιχμές για εκείνη περί αλλαγή πλεύσης, εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα περί συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλην Ρουπακιά, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία Φύσσα.

Στην απάντησή της λοιπόν άφησε να εννοηθεί ότι μένει πιστή στην πρότασή της για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίο:

"google ad"

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», ανέφερε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ