19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δίκη Siemens: 69 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά του ελληνικού δημοσίου – Σε Μαντέλη, Τσουκάτο και στελέχη ΟΤΕ οι μίζες

Ημερομηνία:

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά προσδιόρισε τη ζημιά του του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ από την εταιρία Siemens στα 69.000.000 ευρώ.

Στο πρώτο σκέλος της αγόρευσής της επί της ενοχής ή όχι των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος κ.ά. η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο σύστημα των «μαύρων πληρωμών» της Siemens από το 1980 και μετά και στον τρόπο που λειτουργούσε.

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε πως με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου. Το ποσό της μίζας, δηλαδή των 69.000.000 ευρώ, σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση και αποτέλεσε τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών,  σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από off-shore εταιρείες και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...