14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Δαγκώνουν» οι δασμοί στο τελωνείο για αγορές από τη Βρετανία, λόγω Brexit

Ημερομηνία:

Το Brexit είναι πλέον γεγονός και οι επιπτώσεις του στη λειτουργία του εμπορίου είναι εδώ, με τα τελωνεία στην Ελλάδα να επιβάλλουν ήδη βαρύτατους δασμούς στις παραγγελίες.

Πέρα από τις προβληματικές πλέον εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Μεγάλη Βρετανία, από τις πρώτες ημέρες του 2021 άρχισε να γίνεται εμφανής στους καταναλωτές η «λυπητερή» του Brexit.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Ορέστης Ευθυμίου, ιδιωτικός υπάλληλος από την Αθήνα, εξηγεί ότι τον Ιανουάριο «παρήγγειλα από αγγλικό κατάστημα μια μηχανή ξυρίσματος, που είχε αξία 67 ευρώ. Επέλεξα για μεταφορικά γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, ώστε να έρθει πιο γρήγορα το προϊόν, κάτι που κόστισε περί τα 20 ευρώ επιπλέον».

Το δέμα από τη Βρετανία ξεκίνησε λοιπόν τη διαδρομή του τις πρώτες ημέρες του 2021. Και το Brexit είχε ήδη τεθεί σε ισχύ. «Τελικά, μου ήρθε μήνυμα στο οποίο μου ζητείται να πληρώσω 45 ευρώ για εκτελωνισμό, συν δασμούς και ΦΠΑ» προσθέτει ο κ. Ευθυμίου, τονίζοντας ότι αποφάσισε να μην το παραλάβει, καθώς είναι τελείως ασύμφορο.

Αγορές από Βρετανία: Το «πάρτι»… τελείωσε

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Σκιαδάς, δημιουργός και διαχειριστής του πλέον γνωστού ελληνικού φόρουμ τεχνολογίας Insomnia, λέει στο iefimerida.gr ότι «όλα δείχνουν πως το “πάρτι” με τις αγορές από τη Βρετανία τελείωσε. Και πέρα από τις δικές μας δυσκολίες, που με κάποιο τρόπο θα λυθούν καθώς η ελληνική αγορά θα στραφεί αναγκαστικά αλλού, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει και για χιλιάδες, κυρίως μικρές, επιχειρήσεις που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκιαδά, «πολλά μέλη του Insomnia αναφέρουν ότι ακυρώνουν τις παραγγελίες τους λόγω των βαρύτατων δασμών που πλέον καλούνται να καταβάλλουν. Εχουμε επιβεβαιωμένο παράδειγμα ανθρώπου που έκανε παραγγελία ενδυμάτων αξίας 450 ευρώ από τη Βρετανία και το συνολικό πακέτο για εκτελωνισμό, δασμούς και ΦΠΑ έφτασε τα 250 ευρώ».

Τέλος οι βρετανικές Amazon και Εbay;

Οι νέοι μετα-Brexit κανονισμοί δείχνουν ήδη να επηρεάζουν -σίγουρα όχι όσο τις μικρότερες επιχειρήσεις- και κολοσσούς, όπως η Amazon (UK) και το Ebay (UK). «Για να διαπιστώσω τι συμβαίνει ξεκίνησα να κάνω μια δοκιμαστική παραγγελία για ένα σκληρό δίσκο από το Amazon (UK). Ο δίσκος ήταν αξίας 138 ευρώ και για πρώτη φορά μού εμφάνισε ένα ξεχωριστό πεδίο στην παραγγελία. Ηταν τα 19 ευρώ του εκτελωνισμού», λέει ο διαχειριστής του Insomnia.

Μένει να επιβεβαιωθεί αν ισχύσει το -πιθανότερο μέχρι στιγμής- σενάριο της επιβολής δασμών και ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα προϊόντα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιβεβαίωση της ΑΑΔΕ -«Τρίτη χώρα» πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη προετοιμάσει το κοινό που προβαίνει σε αγορές από τη Βρετανία για τη δυσάρεστη έκπληξη.

Σε ειδική ενημέρωση αναφέρει ότι το Brexit έχει τις εξής άμεσες συνέπειες, από την 1η Ιανουαρίου 2021:

Το ΗΒ γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27),

"google ad"

Δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,

Απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,

Το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.

Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

«Κατά συνέπεια, πλέον, η διακίνηση των εμπορευμάτων από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο», καταλήγει η ΑΑΔΕ.

Brexit: Τι σημαίνει το «τρίτη χώρα» για την… τσέπη μας

Η υπαγωγή της Βρετανίας στις «τρίτες χώρες» ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε εισαγωγή αντικειμένου/προϊόντος στην Ελλάδα «ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου (δώρο, εμπορικό δείγμα κ.λπ.) υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία».

Οπως επισημαίνεται σε σχετικό οδηγό των ΕΛΤΑ, ταχυδρομικά αντικείμενα:

αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 € ή τα 45 € σε περίπτωση αποστολής μη-εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη) απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.

αξίας από 22 €/45 € έως 150 € απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς, αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ.

αξίας 150€ και άνω υπόκεινται σε ΦΠΑ και δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Επισημάνσεις:

Απαγορεύονται πλήρως για τους ιδιώτες οι διασυνοριακές αγορές μέσω διαδικτύου προϊόντων καπνού (π.χ. τσιγάρα, πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης)

Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας εκτός ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους-μέλους της ΕΕ, υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, εάν δεν έχουν υποστεί, αποδεδειγμένα, τέτοιο έλεγχο, σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας  ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους εκτός ΕΕ, δεν υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό που αποδεικνύει το ενωσιακό τους χαρακτήρα (Πιστοποιητικό T2L)

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ