13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δασικοί Χάρτες στα Χανιά (σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης της Αντιπεριφέρειας)

Ημερομηνία:

Του Λευτέρη Κοπάση *

Συμμετέχοντας την Παρασκευή 5 Μαρτίου στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στα Χανιά διαπίστωσα για μία ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν και τις ενδεχόμενες βλαπτικές επιπτώσεις για τους πολίτες σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και άλλες εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα ενώ ήμουν συνδιοργανωτής στις 18.3.2017 ως πρόεδρος της ΔΚΜ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕΤΔΚ με εισηγητές τον Νίκο Ποθουλάκη Τοπογράφο Μηχανικό MSc και Μπάμπη Ζολινδάκη Δικηγόρο Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου  που κατέληγε στην επισήμανση ‘’των τεράστιων προβλημάτων που θα προκύψουν’’.

Λίγο καιρό αργότερα στις 19.5.2017 το ΤΕΕΤΔΚ φιλοξένησε τον Σωκράτη Φάμελλο αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους αρμόδιους για το θέμα όταν  εξαγγέλθηκε ότι παρά τις καθυστερήσεις για 40 χρόνια και τις παθογένειες του παρελθόντος το έργο θα ολοκληρωθεί το 2019 δηλαδή στα επόμενα 2-3  χρόνια.

Σε αυτές και όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις κοινός τόπος είναι η διαπίστωση της αναγκαιότητας των Δασικών Χαρτών όχι μόνο διότι αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη, όσο πολύ περισσότερο ως αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας μας, προϋπόθεση για την ανάπτυξη που δεν μπορεί να περιμένει και την προστασία του περιβάλλοντος που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε.

Επανερχόμενος στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης είμαι απόλυτα σύμφωνος εκτός από το οι διαπιστώσεις να μην γίνουν αιτία καθυστέρησης αλλά απαίτηση άμεσης επίλυσης μέχρι την υποβολή των ενστάσεων και αντιρρήσεων για αλλαγές και διορθώσεις από την πολιτεία όπως διατυπώθηκαν ως συμπεράσματα-προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη και συνοψίστηκαν μετά την τηλεδιάσκεψη: * να αποσαφηνιστεί το αρ 62 του Ν.998/79 περί εξαίρεσης της Κρήτης από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, * να ενσωματωθούν οι διοικητικές πράξεις, απαλλοτριώσεις, μητρώα, * να διορθωθούν άμεσα τα πρόδηλα λάθη, * να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα αντικειμενικά στοιχεία απεικόνισης όλων των περιόδων * να ενσωματωθούν εξαγγελθείσες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, * να ρυθμιστεί δίκαια το καθεστώς επιδοτήσεων όπου και όπως επηρεάζεται.

Επίσης πρότεινα να μην ζητηθεί η διακοπή της διαδικασία των Δασικών Χαρτών αλλά να συσταθούν με ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων κλιμάκια αμειβόμενα με διεπιστημονική σύνθεση, ενημέρωσης και διευκόλυνσης όσων θίγονται ώστε να στοιχειοθετήσουν και να αποτυπώσουν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους αφού οι αποφάσεις της διοίκησης έναντι των πολιτών οφείλουν να είναι νόμιμες ηθικές και δίκαιες.

ΥΓ ένα έχει συμφωνηθεί η αναβολή μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμη εάν όμως όχι διακυβεύεται περεταίρω το συμφέρων των πολιτών από τετελεσμένα.

* Περιφερειακός Σύμβουλος Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ