17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δεν έχεις πάει στον Ομαλό αν δεν επισκεφθείς το Καταφύγιο Καλλέργη | Φωτός

Ημερομηνία:

Το Καταφύγιο Καλλέργη κτίστηκε το 1971 από τον πρωτοπόρο Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και από τότε φιλοξενεί περιπατητές και ορειβάτες από όλο τον κόσμο. Από τα 1.680 μέτρα υψόμετρο και με θέα τα Λευκά Όρη, χειμώνα ή καλοκαίρι η εμπειρία της επίσκεψης είναι αξιομνημόνευτη. Το Καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 45 άτομα ενώ το σημείο προσφέρεται για παραπέρα εξορμήσεις ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4.

Το κτίριο θερμαίνεται με ενεργειακό τζάκι και σόμπες ξύλου ενώ ηλεκτροδοτείται μέσω γεννήτριας η οποία συνήθως κλείνει γύρω στα μεσάνυχτα. Η διαμονή κοστίζει μόλις 13 ευρώ, σε κουκέτες με κουβέρτες και παπλώματα, όμως καλό είναι για όποιον επιλέξει να το επισκεφθεί να κρατά και ένα sleeping bag.

Υπάρχει φαγητό πολύ καλής ποιότητας σε καλές τιμές, από χοιρινό ψημένο στη γάστρα σε ξυλόσομπα, φασολάδα, μακαρόνια με κιμά αλλά και σούπα, σαλάτες και καλής ποιότητας κρασί και ρακί αλλά και καφέδες, τσάγια, σοκολάτες. Σερβίρεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό.

DSCF8071
Από τη διαδρομή προς το Καταφύγιο Καλλέργη

Τη χειμερινή περίοδο το Καταφύγιο είναι ανοικτό κάθε Σαββατοκύριακο ενώ από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, καθημερινά.

DSCF8129-4
Από τη διαδρομή προς το Καταφύγιο Καλλέργη

Ειδικά αυτή την περίοδο η διαδρομή ως το Καταφύγιο Καλλέργη είναι πανέμορφη αφού λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων οι περιπατητές διαβαίνουν το μονοπάτι από το Ξυλόσκαλο, ακολουθώντας τη διαδρομή δίπλα από τον φράχτη. Η ανάβαση είναι 2,7 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται για έναν άπειρο περιπατητή σε περίπου 2,5 ώρες, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, ενώ υπάρχουν σημαιάκια και βήματα στο χιόνι.

DSCF8148-2
Πεζοπορία προς το Καταφύγιο Καλλέργη

Μετά τις 12 σβήνουν τα τζάκια και οι σόμπες όμως η θερμοκρασία εντός του κτιρίου παραμένει καλή.

DSCF8223
Το Καταφύγιο Καλλέργη καλυμμένο στην ομίχλη και τα χιόνια

Στον χώρο υπάρχει και προτζέκτορας για προβολή ταινίων ή ντοκιμαντέρ σχετικών με την ορειβασία. H χρήση του γίνεται αναλόγως της ομάδας και του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται στο Καταφύγιο.

DSCF8440
Το φαγητό ετοιμάζεται πάνω στην ξυλόσομπα

Για όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν το Καταφύγιο αυτή την περίοδο, καλό θα είναι να φοράνε ορειβατικά παπούτσια, αδιάβροχο παντελόνι καθώς και ισοθερμικά, και να κρατάνε μαζί τους τρεις αλλαξιές εσώρουχα και κάλτσες, πετσέτα καθώς και μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα.

DSCF8702
Μαγευτική η θέα από το Καταφύγιο Καλλέργη

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Καταφύγιο Καλλέργη μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Χρήστο Πατεράκη στο τηλέφωνο 6973400077, μέσω της σελίδας στο fb, ή της ιστοσελίδας.

DSCF8852
Θέα από το Καταφύγιο Καλλέργη

Δείτε φωτογραφίες του “Α.τ.Κ.”:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...