16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δεν μπόρεσε να φέρει την ειρήνη ούτε ο Ειρηναίος – Εμφυλιακό κλίμα στον Άγιο Μηνά

Ημερομηνία:

Στο τρίτο… ημίχρονο του πολύκροτου κι επεισοδιακού, όπως εξελίχθηκε, μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Ηράκλειο, προσπάθησε να επέμβει ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, θέλοντας με την παρουσία του να ηρεμήσει τα πνεύματα και να προλάβει τα… χειρότερα!

Ο κ.κ. Ειρηναίος βρέθηκε στο πεδίο της «μάχης», απέναντι από τον Άγιο Μηνά, ελάχιστα λεπτά μετά τη σύρραξη που υπήρξε μεταξύ ατόμων του αντιεξουαστικού χώρου και δυνάμεων της αστυνομίας!

Φευ… η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης ανάμεσα σε άτομα κι απ’ τα δύο «στρατόπεδα» (τους συμμετέχοντες στο μνημόσυνο και την αντισυγκέντρωση, αντίστοιχα) δεν μπόρεσε να συνετίσει μερικούς από τους θερμοκέφαλους, που συνέχιζαν να ανταλλάσσουν ύβρεις, απειλές και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς!

Ακούστηκαν πολλά ένθεν κακείθεν. Μερικά τείνουν να γίνουν ανησυχητική… συνήθεια σε όλους μας, καθότι τα συναντάμε αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια στην ηχητική… ατμόσφαιρα διαφόρων περιστάσεων, στην πατρίδα μας.  Το περιεχόμενό τους, καθαρά εμφυλιακό! Δυστυχώς..

«Φασίστες» φώναζαν οι μεν, «εθνοπροδότες» απαντούσαν οι δε, για να περάσουμε στη συνέχεια σε γεωγραφικές… αντεγκλήσεις: «Μελιγαλάς!» ο ένας, «Μακρόνησος» ο άλλος …

Είχαμε όμως και φράσεις αναμενόμενες, του τύπου… «ξέρουμε που μένετε, θα έρθουμε να σας βρούμε» (κάτι παρόμοιο είχε πει και ο διοικητικός ηγέτης μεγάλης μπασκετικής ομάδας σε διαιτητές!). Πεζοδρομιακές κουβέντες, που θύμιζαν γήπεδο της… Σουπερλίγκ (δεν διέφερε πολύ η όλη ατμόσφαιρα!).

Για το τέλος έμειναν τα πιο προσωπικά για «μητέρες» και λοιπούς συγγενείς. Κάπου εκεί, ένας από τους υποστηρικτές του Κ. Κατσίφα βρήκε την… ευκαιρία να γυρίσει να πει σε μία νεαρή κοπέλα του αντιεξουσιαστικού χώρου: «φύγε από εδώ πέρα μωρή αγ@@μητη»… κι ενώ ακριβώς δίπλα του βρισκόταν η «κεφαλή» της εκκλησίας της Κρήτης!

Ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας κι ακούγοντας όσα θλιβερά διαδραματίζονταν μπροστά του και γύρω του, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη: Η μόνη του αντίδραση ήταν διάφορα νεύματα, με τα οποία προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους!

Το πέτυχε κατά το… ήμισυ, αφού οι εκδηλώσεις βίας περιορίστηκαν (μονάχα) σε λεκτικό επίπεδο – τουλάχιστον στο οπτικό πεδίο που είχε! Ο ίδιος,δε , αποπειράθηκε να μιλήσει με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία ακολούθησε στα κοντινά στενά.

Ωστόσο, ούτε και ο κ.κ. Ειρηναίος μπόρεσε να γλιτώσει από την… μήνη ορισμένων νεαρών: «Έδωσες την εκκλησία στους χρυσαυγίτες! Το κοινό σου είναι οι φασίστες, με αυτούς να πας να μιλήσεις», του απάντησαν κάποιοι αντιεξουσιαστές. «Μα αφήστε τον να σας μιλήσει», τους προέτρεψε κληρικός που συνόδευε τον Αρχιεπίσκοπο, με την προσπάθειά του να πέφτει στο… κενό!

Καταστηματάρχες της περιοχής, εμφανώς θορυβημένοι από το «πολεμικό» κλίμα που υπήρχε, είχαν βγει έξω για να δουν τι συμβαίνει, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους!

Πιο… ατάραχος όλων, ένας άνδρας που συνέχιζε, καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων, αδιάκοπα κι από μεγάλο ύψος να καθαρίζει τα τζάμια μαγαζιού πλησίον του Αγίου Μηνά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...