20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος”: Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να συζητηθεί η παραχώρηση του Φρουρίου Ιτζεδίν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Ημερομηνία:

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη σωτηρία του Φρουρίου Ιτζεδίν. Αυτό επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα με την οποία ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την παραχώρηση του μνημείου και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αναστήλωσή του.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Έπειτα από αλλεπάλληλες, χρόνια τώρα παρεμβάσεις του ΚΚΕ και των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ζήτημα της αναστήλωσης  και αξιοποίησης του Φρουρίου Ιτζεδίν επανήλθε στην επικαιρότητα. Στην πρόσφατη ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή, η υπουργός πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση αν της ζητηθεί από κάποιο τοπικό φορέα. Ταυτόχρονα η Κα Μενδώνη ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η απάντηση της Κας Μενδώνη στο ιδιοκτησιακό ζήτημα που είχε προκύψει, και που ήταν ένα βασικό εμπόδιο λόγω του οποίου δεν προχωρούσαν οι συζητήσεις αξιοποίησής του, ήταν ότι.. δεν υφίσταται θέμα παραχώρησης του Μνημείου στο Υπερταμείο.

Υπενθυμίζουμε ότι στον ιστορικό αυτό τόπο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία συντήρησης, η αλμύρα της θάλασσας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση του μνημείου και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη έχουν επιφέρει σοβαρές φθορές δεδομένο που καθιστά άμεσα αναγκαίες τις εργασίες αποκατάστασης. Η ίδια η υπουργός παραδέχτηκε αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι έχει δεχτεί εισήγηση κατεδάφισης τμήματος του φρουρίου λόγω επικινδυνότητας.

Τέθηκε επίσης το θέμα για παραχώρησή του μνημείου σε τοπικό φορέα και σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αναστήλωση του. Επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και οι απαραίτητες ενέργειες να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης.

Καλούμε τον Δήμαρχο Χανίων να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, και ταυτόχρονα να κινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού για να παραχωρηθεί το φρούριο Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων, και να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση και αναστύλωσή του. Έτσι ώστε να μπορεί επιτέλους το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από τα παιδιά μας, από τα εγγόνια μας, από τους κατοίκους, από όλη την Ελλάδα, από τουρίστες του εξωτερικού, μιας και είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, και από τα πιο σημαντικά ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία αυτής της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας. Για να μπορεί ο χώρος αυτός να αξιοποιείται από τον Χανιώτικο Λαό και τους μαζικούς του φορείς για μια σειρά δραστηριότητες πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χανίων

Βουρλάκης Νικόλαος,

Λουτσέτης Χαράλαμπος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...