19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα;»: O βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης για τις “σημαντικές επιπτώσεις” της αποχώρησης της Ryanair από το αεροδρόμιο των Χανίων

Ημερομηνία:

Τις σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρει στην τοπική οικονομία η αποχώρηση της εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους Ryanair και ο τερματισμός των δρομολογίων της από και προς τα Χανιά, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρεται στους τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, που αποδίδουν την αποχώρηση της Ryanair στις μεγάλες αυξήσεις των τελών στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» από τη διαχειρίστρια εταιρία Fraport Greece, την οποία κατηγορούν για μη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων με το Ελληνικό Δημόσιο και για πρόταξη συμφερόντων της ευρωπαϊκών και παγκόσμιων που αντιστρατεύονται το τοπικό συμφέρον. Ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού να τον πληροφορήσουν για την τήρηση ή μη εκ μέρους της Fraport των όρων της Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δημόσιο και για τον τρόπο που το Κράτος την ελέγχει, ειδικότερα δε σχετικά με την αποχώρηση της Ryanair.

Ερώτηση  προς τους Υπουργούς:

Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά

Θέμα: Αποχώρηση της Ryanair από το αεροδρόμιο των Χανίων

                                                                                       Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της Κρήτης, η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρίας  Ryanair για τον τερματισμό, από την 1η Ιουνίου 2018, την απαρχή δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου, των δρομολογίων της Αθήνα-Χανιά, Θεσσαλονίκη-Χανιά, στο πλαίσιο της «επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας».

Ο τερματισμός των δρομολογίων της εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους στα Χανιά, που αποδίδεται στις μεγάλες αυξήσεις των τελών στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με τον φοροκαταιγίδα της Κυβέρνησης στις μεταφορές, την εστίαση και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού, τις αποθαρρύνει από κάθε νέα επένδυση και πλήττει βάναυσα την τοπική οικονομία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από τη διαχειρίστρια εταιρία του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», Fraport Greece και αναφέρεται στη μεγάλη ζημιά στη Χανιώτικη Οικονομία, ιδίως των πιο μικρών εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί και από άλλους φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Χανίων (ανακοίνωση 18-4-2018). Ερώτημα προκύπτει αν οι ενέργειες της Fraport οδήγησαν σε αύξηση των διαφόρων επιβαρύνσεων και τελών και στην αποχώρηση της Ryanair από τα Χανιά και αν η Γερμανικών συμφερόντων εταιρία ενεργεί προτάσσοντας το ευρύτερο δικό της συμφέρον σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα και λειτουργεί έτσι σε βάρος της τοπικής οικονομίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Είναι τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού ενήμερα για την αποχώρηση της αεροπορικής εταιρίας πτήσεων χαμηλού κόστους Ryanair από το Αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» στα Χανιά και για τις συνέπειές της στην τοπική οικονομία και κοινωνία; Αν ναι, έχει διερευνηθεί ο σχετικός λόγος;

2) Η διαχειρίστρια εταιρία 14 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων, Fraport Greece, τηρεί τους όρους της Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο; Πως ασκείται ο σχετικός έλεγχος;

3) Με ποιο τρόπο ασκείται έλεγχος από τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού ως προς τη διαχείριση από την Fraport του ζητήματος της Ryanair, δεδομένων των σημαντικών συνεπειών της αποχώρησής της για τα Χανιά;

"google ad"

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...