14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ενδεχόμενο Grexit», λέει ο Βαρουφάκης

Ημερομηνία:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ το σενάριο του Grexit παρά τα όσα έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ είχε θέσει βέτο, συνειδητοποιώντας πως το κόστος για την Ευρώπη θα ήταν τεράστιο.

Τόνισε ότι τίμησε την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό, δρώντας ως Ευρωπαϊστής απέναντι στην τρόικα και τον Σόιμπλε που εναντιώνονταν στην Ευρώπη, ενώ ανέφερε πως θεωρούσε «ιερή υποχρέωση» την καταγραφή των συνομιλιών του Eurogroup, καθώς στις συνεδριάσεις του λαμβάνονται αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον ευρωπαϊκών χωρών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν υπήρχε ποτέ σοβαρό ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι είχαν αντιληφθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε δυναμίτη στα θεμέλια της ΕΚΤ και θα είχε τεράστιο κόστος για την Ευρώπη.

«Δεν υπήρχε το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit. Είχε βάλει βέτο η Μέρκελ. Ένα Grexit θα ήταν δυναμίτης στα θεμέλια της ΕΚΤ. Όταν ο Σόιμπλε μου ζήτησε να κάνουμε τη συζήτηση για το Grexit τον ρώτησα αν έχει το ok από της Μέρκελ. Τρεις εβδομάδες περίμενα να μου απαντήσεις. Η Μέρκελ με τον Ντράγκι γνώριζαν το τεράστιο κόστος για την Ευρώπη. Πάντως για μένα δεν ήταν το χειρότερο σενάριο αυτό. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα ήταν η συρρίκνωση και η ερημοποίησή της εντός του ευρώ».

Ανέφερε πως ήταν «ιερή υποχρέωση» η καταγραφή των συνομιλιών του Eurogroup, καθώς θεωρεί αδιανόητο το να λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών πίσω από κλειστές πόρτες.

«Όταν ζήτησα τα πρακτικά του Eurogroup δεν τα βρήκα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό όταν λαμβάνονται αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον ευρωπαϊκών χωρών; Όταν το έθεσα, μου είπε ο κ. Νταισελμπλουμ ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως νομικό πρόσωπο άρα δεν υπάρχουν κανόνες και είπαν ότι οι συναντήσεις μας ήταν ανεπίσημες», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι την ίδια μέθοδο ακολουθούν όλοι οι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και παλιότερα ο Β. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του με την τρόικα, επισήμανε πως τίμησε την εντολή του ελληνικού λαού, επιμένοντας αναδιάρθρωση των παλαιότερων χρεών, ενώ στάθηκε στο ότι λειτουργούσε ως Ευρωπαϊστής, σε αντίθεση με την τρόικα και τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η δική μου δουλειά ήταν να πάω στην Ευρώπη, είχα εντολή από τον ελληνικό λαό με 140.000 ψήφους, και να μην πάρουμε νέο δάνειο αν δεν γίνει αναδιάρθρωση των παλαιότερων χρεών. Εγώ την τίμησα την εντολή μου. Η προσπάθειά μου στο Eurogroup  ήταν υπέρ της Ευρώπης. Όταν έλεγα “όχι” στον Ντάισελμπλουμ, στον Σόιμπλε και την τρόικα, το έλεγα ως βαθιά ευρωπαϊστής. Αυτοί εναντιώνονται στην Ευρώπη, όχι εγώ. Δεν θα ζητούσα ποτέ κάτι καλό για την Ελλάδα και κακό για την Ευρώπη. Ο λόγος που έχω χάσει φίλους από την Αριστερά είναι γιατί είμαι ευρωπαϊστής».

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ