21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Δεν χωράνε στην Κρήτη” τα δύο αιολικά- μαμούθ, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Γ. Τσιρώνης

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρος ως προς το τι θα πράξει το υπουργείο ΠΑΠΕΝ ήταν πριν από λίγο , στο δήμο Ηρακλείου, ο υπουργός Αναπληρωτής κ.Τσιρώνης σχετικά με τις επενδύσεις μαμούθ που ετοιμάζουν στην Κρήτη ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος. Ο κ.Τσιρώνης όταν ερωτήθηκε είπε ότι η δική του θέση είναι ότι “δεν χωράνε στην Κρήτη” αυτά τα αιολικά τερατώδη σχήματα και επεσήμανε ότι οι πάντες πρέπει να προσαρμοστούν με το χωροταξικό σχέδιο και όχι το αντίθετο.

“Δεν μπορεί εάν κάποιος θέλει να κάνει ένα διυληστήριο κάπου να προσαρμόζεται το Χωροταξικό Σχέδιο. Το αντίθετο πρέπει να γίνετα. Πρώτα γίνεται η χωροταξία, τα αρχαιολογικά, τα μνημεία” τόνισε ο κ.Τσιρώνης και επεσήμανε ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται πλήρως αυτή την περίοδο και για το μέλλον. “Ήδη οι εγκατεστειμένες μονάδες, συν μια μικρή ισχύς λοιπόν ΑΠΕ θα εξασφάλιζε ενεργειακή επάρκεια” τόνισε δε ότι το καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλαδα είναι και ευρωπαϊκός σχεδιασμός και επεσήμανε ότι “αυτό γινεται για να καλύπτει η μία περιοχή την άλλη”.

“Με αυτή την έννοια χωρίς να θέλω να απαντήσω οριστικά είναι εκτός λογικής που έχουμε εμείς για την Ελλάδα” ανέφερε.

Όπως έγραψε το Cretalive οι δύο όμιλοι ,που έχουν «καπαρώσει» το αιολικό δυναμικό της Κρήτης και έχουν δεσμεύσει πάνω από 70 βουνοκορφές του νησιού, επανήλθαν δριμύτεροι για τον σχεδιασμό ,που αρχικά είχε ενταχθεί στα φαστ τρακ και αποσύρθηκε. Πρώτος ο Κοπελούζος έστειλε τις…κούτες με την περιβαλλοντική μελέτη . Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση. ..

Και κατόπιν ήταν η σειρά της ΤΕΡΝΑ- όπως είχε προαναγγελθεί- να στείλει τα…πακέτα περιμένοντας να κριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, όπως όλα δείχνουν.

Πάντως όπως και στην περίπτωση Κοπελούζου μπορεί το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ να έχει μειωθεί στα…855 Μεγαβάτ, αλλά προβλέπει δύο υποβρύχια καλώδια! Το αναμενόμενο είναι φυσικά  το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης της Κορακιάς- Μέγαρα Αττικής συνολικού μήκους 323 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η μελέτη προβλέπει και υποβρύχιο καλώδιο από τη Σητεία στην Κοράκια μήκους 127 χιλιομέτρων- αυτό προφανώς δεν θα είναι σε μεγάλα Βαθη…

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...