15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Έως 15.000 ασυμπτωματικοί στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Μάρκο Δειμέζη ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι εχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες» ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα 

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεχτικός πχ με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες μέρες

Ενώ τονίζει πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο να μας κρατήσει μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα

Άνοιγμα σχολείων 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να έιναι 40, 50 ή 60»

Σχετικά με το αν ο κορωνοιος θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».

Σημειώνεται, πως σήμερα στη χώρα μας καταγράφησαν 150 νέα κρούσματα του ιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ