17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Δε γίνεται να διεξάγεται η πολιτική με όρους ενός πολιτισμού του εξευτελισμού και της ταπείνωσης

Ημερομηνία:

Ο εξευτελισμός των αντίπαλων πολιτικών και η ταπείνωση γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Όμως πλησιάζοντας στις εκλογές, το παρακμιακό αυτό φαινόμενο φαίνεται ότι παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Οι προσωπικές επιθέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν και αποδεικνύουν την ένδεια πολιτικών θέσεων και των δύο κομμάτων. Στα πλαίσια ενός πολιτισμού της ταπείνωσης, γίνονται “αποκαλύψεις” για τον ρόλο οικογενειών των πολιτικών, για σκάνδαλα και για ανάρμοστες συμπεριφορές.

O καθηγητής Nicolaus Mills αναφέρεται στο γενικότερο φαινόμενο ενός πολιτισμού της ταπείνωσης. Όπως λέει, αυτό είναι εμφανές από τις τηλεοπτικές εκπομπές reality ως τις εκπομπές σχολιασμού της ζωής των διασήμων, από τα κοινωνικά μέσα όπου η αποκάλυψη κάποιου ένοχου μυστικού είναι δυνατό να πυροδοτήσει μία έκρηξη ενδιαφέροντος έως την πολιτική.

Η ταπείνωση πουλάει. Όπως σημειώνει γύρω από αυτό τον πολιτισμό έχει στηθεί μία τεράστια αγορά. Στο ίντερνετ τα λεφτά βγαίνουν από τα κλικς, και η ταπείνωση πουλά. Πολλαπλασιάζει τα κλικς τα οποία πουλιούνται μετά σε διαφημιστικές εταιρείες που στοχεύουν τους ανθρώπους που ενθουσιάζονται από τις αποκαλύψεις. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο διαστροφής, τα οι διαδικτυακοί τραμπούκοι και τα τρολς πολλαπλασιάζονται.

Η επιλογή πολιτικών να στοχεύουν άλλους πολιτικούς με στόχο την ταπείνωση και τον εξευτελισμό τους πυροδοτεί το ενδιαφέρον, πολλαπλασιάζει τα κλικς, πολώνει πολιτικά, συσπειρώνει.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Mills η ανάγκη ταπείνωσης στην πολιτική όπου οι αντίπαλοι βάζουν ως στόχο να καταστρέψουν ο ένας τον άλλο έχει αρχίσει να γίνεται μία τάση που κυριαρχεί.

Ένας από τους πολιτικούς παγκοσμίως που έκτισαν τη δημοφιλία χρησιμοποιώντας πολιτικές που βασίζονται σε αυτή την κουλτούρα του εξευτελισμού και της ταπείνωσης είναι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Χρησιμοποιώντας διαρκώς τα κοινωνικά μέσα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκτισε τη δημοφιλία του στοχεύοντας διαρκώς άτομα, ομάδες ανθρώπων, ή έθνή.

Τώρα, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο Conversation, ο Τραμπ κατηγορείται ότι λειτουργεί τον Λευκό Οίκο σα να είναι ένα reality show, χρησιμοποιώντας τακτικές ταπείνωσης για την αύξηση της θέασης.

Η χρήση της ταπείνωσης ως πολιτικό όπλο είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και από τη Δεξιά και από την Αριστερά στην Ελλάδα για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες και σε κινδύνους, ειδικά σε μία χώρα όπως η δικιά μας όπου η κρίση είναι πολυεπίπεδη και δεν έχει τελειώσει.

Το λάθος αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα, εδώ, και όχι να συνεχιστεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο δρόμος αυτός είναι ολισθηρός.

Διαβάστε σχετικά:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...