18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Δε γίνονται αυτά τα πράγματα”: Οι τρεις λόγοι σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη που αποτρέπουν τη μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο

Ημερομηνία:

Τρεις λόγους που αποτρέπουν τη μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχεία περιέγραψε σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοσταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης.

Όπως είπε:

Τα Πανεπιστήμια κτίζονται σε κτίρια που τους παραχώρησε το δημόσιο για να αναπτύξουν την εκπαίδευση και την έρευνα. Αν ήταν να δώσουν τη δημόσια γη και τα κτίρια για να προχωρήσουν σε τουριστική αξιοποίησή τους, θα το έκανε απευθείας ο εκάστοτε φορέας. Άρα το πρώτο αξιακό δεδομένο είναι ότι δεν είναι δουλειά των Πανεπιστημίων να κάνουν Real Estate.

Το δεύτερο είναι ότι αναφερόμαστε σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί νεώρερο μνημείο. Άρα και να θέλει το Πολυτεχνείο να το αξιοποιήσει για τουριστικούς λόγους στην διαδρομή θα πέσει. Είναι ένα ιστορικό κτίριο της πόλης. Είναι λίγα τα ιστορικά κτίρια της πόλης. Είναι τα Νεώρια, είναι οι Ιταλικοί Στρατώνες, είναι το συγκεκριμένο κτίριο, το Ιταλικό Φρουραρχεία, το Τελωνείο και άλλα κτίρια. Για αυτά τα κτίρια δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Απόλυτη προστασία, μετατροπή τους σε δραστηριότητες πολιτιστικού ή άλλου χαρακτήρα. Έχει γίνει το Τελωνείο, τα Νεώρια έχουν μπει σε ένα δρόμο, γίνεται και η Δημοτική Αγορά. Γίνονται μεγάλα έργα. Άρα είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται ένα ιστορικό κτίριο της πόλης να αφεθεί σε αυτή τη χρήση – φαντάζομαι ότι η αρχαιολογία δεν θα εγκρίνει ποτέ μια τέτοια χρήση.

Το τρίτο και βασικό, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν και οι χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια θα ήταν αδιανόητο να αλλάξει τις χρήσεις γης στο συγκεκριμένο ακίνητο προκειμένου να ακολουθήσει τους κανόνες τουριστικής αξιοποίησης. Και πρακτικά νομίζω ότι η προοπτική αυτή θα προσκρούσει σε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Εμείς ως κυβέρνηση όταν προέκυψε το θέμα επί πρυτανείας του κ. Διγαλάκη κατοχυρώσαμε τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικό νεώτερο μνημείο που αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση επί του πρακτέου.

Για να το διευκρινήσω ευθέως:

Τα πανεπιστήμια μόνο μέσω κληρονομημάτων – δηλαδή μέσω δωρεών που κάνουν ιδιώτες στα πανεπιστήμια με κληροδοτήματα – που λένε και τη χρήση τους μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις. Άλλο αυτό να πατάω σε μία παραχώρηση που μου έκανε το Υπουργείο Άμυνας που την έκανε για εκπαιδευτικους σκοπούς και να το μετατρέπω σε ξενοδοχείο. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μονοφάτσι: «εκρηκτικό» το κλίμα ανάμεσα σε μέλη οικογενειών, ασφυκτικές πιέσεις για «σασμό»

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Μεγάλος αναβρασμός φέρεται να επικρατεί τον τελευταίο...

Διεθνής Αμνηστία: Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης του διεθνούς δικαίου

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της...

Χανιά: Σύγκρουση ΙΧ με φορτηγό του Δήμου

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με φορτηγό της ΔΕΔΙΣΑ, σημειώθηκε...