15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δε δίνει ο Δήμος Χανίων το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με ασήμαντη αφορμή

Ημερομηνία:

Προς τον Δήμαρχο Χανίων, το Δημοτικό Συμβούλιο , τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, την πρόεδρο και το Διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, την Επιτροπή ποιότητας ζωής.

Για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανιών δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι γνωστό πανελλαδικά και οι επισκέπτες τις δύο μέρες που πραγματοποιείται μετριούνται σε χιλιάδες. Γίνεται στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και είναι η μοναδική φορά του χρόνου που το πάρκο γίνεται αντάξιο του ονόματος του. Είναι εδώ και χρόνια η μαζικότερη εκδήλωση των Χανίων. Ίσως αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το φεστιβάλ που διοργανωνόταν μέχρι τώρα από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, από φέτος συνδιοργανώνεται από πολύ περισσότερους κοινωνικούς φορείς-αντιρατσιστικές οργανώσεις. Το φεστιβάλ δεν επιχορηγείται από πουθενά και στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική δουλειά των πολιτών (ανάμεσα τους και πολλοί μαθητές/τριες) που διαθέτουν χρόνο, μεράκι και ενέργεια για την υλοποίηση του φεστιβάλ, χωρίς να έχουν κανένα προσωπικό συμφέρον. Μοναδικό τους κίνητρο είναι η αξία της συμμετοχής σε μια γιορτή πολιτισμού και αλληλεγγύης. Οι μέρες του φεστιβάλ καθώς και αυτές που προηγούνται και έπονται είναι γεμάτες κούραση για όλους τους συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα όμως μας αποζημιώνει όλους.

Για τέσσερα χρόνια το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ γινόταν Σεπτέμβρη, και οι διοργανωτές του ερχόμασταν αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, ανάμεσα τους και τον κίνδυνο καταστροφής του φεστιβάλ λόγω φθινοπωρινής βροχής. Έτσι επιλέξαμε τις αρχές καλοκαιριού ως καταλληλότερη εποχή για το Φεστιβάλ. Φέτος όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην διατεθεί ο χώρος στις 29-30 Ιουνίου, όπως ζητήσαμε, λόγω αρνητικής απάντησης της προέδρου της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Εναλλακτικά μας προτάθηκαν ημερομηνίες (1 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου) “απαγορευτικές” για διαφόρους λόγους (εξετάσεις μαθητών-φοιτητών, πρωτοβρόχια). Η αιτιολόγηση της άρνησης, είναι ότι παρεμποδίζεται η λειτουργία “παρακείμενων εκδηλώσεων” ενορώντας τον δημοτικό κινηματογράφο. Λυπούμαστε αλλά δυσκολευόμαστε για πολλούς λόγους να θεωρήσουμε αυτή την δικαιολογία σοβαρή:

-Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και επισκέπτονται χιλιάδες δημότες Χανίων, και η πραγματοποίηση του αποτελεί πλέον σημαντικό θεσμό στην πόλη και όχι μόνο.

-Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά ότι δεν πραγματοποιείται από το Δήμο Χανίων. Ιδίως δράσεις που αφορούν σε πολλούς πολίτες που δρουν εθελοντικά. Αντίθετα εκτιμούμε ότι θα πρέπει να στηρίζονται ένθερμα από την δημοτική αρχή.

-Κινηματογραφικές προβολές γίνονταν πάντα και τον Σεπτέμβρη, άρα αν μεταθέσουμε το φεστιβάλ Σεπτέμβρη όπως μας προτάθηκε θα συνεχίσουμε να «ενοχλούμε». Εξάλλου μιλάμε μονάχα για ένα Σαββατοκύριακο.

-Εκτός από το φεστιβάλ, στην ευρύτερη περιοχή γίνονται πάντα και άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες στο γήπεδο ή στην Ανατολική τάφρο. Θα σταματήσουν άραγε όλες αυτές οι εκδηλώσεις ή μόνο το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ενοχλεί;

Πιστεύουμε ότι η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ οφείλει να σεβαστεί την άποψη των φορέων, σωματείων συλλογικοτήτων και κυρίως των πολλών Χανιωτών που συμμετέχουν και συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ.

Δεν είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να παρεμποδίζει μια εκδήλωση που πραγματοποιείται από τους πολίτες των Χανίων, έχει τεράστια υποστήριξη από όλη την Κρήτη και είναι πανελλαδικά γνωστή. Πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα όπως το Φεστιβάλ θα έπρεπε να στηρίζονται και όχι να παρεμποδίζονται από τον Δήμο. Επιπλέον είναι σημαντικό, περισσότερο ίσως απέ κάθε άλλη χρονιά, η στήριξη του αντιρατσιστικού φεστιβάλ σε μια περίοδο, που ο ρατσισμός και ο φασισμός δηλητηριάζουν την κοινωνία μας

Ζητάμε να δοθεί ο χώρος του Πάκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στις ημερομηνίες που αιτηθήκαμε δηλαδή 29-30 Ιουνίου αλλά και να στηριχτεί θετικά από τον Δήμο η διοργάνωση του 8ου πλέον Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ όπως γινόταν άλλωστε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

"google ad"

ΚΕΕΡΦΑ (ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ