22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δε μπαίνει φυλακή ο “υπουργός του μνημονίου” Γ. Παπακωνσταντίνου: Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, αθώος για την κατηγορία της απιστίας

Ημερομηνία:

Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αθωώθηκε για την κατηγορία της απιστίας. Δεν θα υπάρξει δικαίωμα έφεσης. Πώς εξελίχθηκε η δίκη, μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση

Ένοχος για νόθευση εγγράφου, κρίθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (πλημμέλημα), ενώ αθωώθηκε για την απόπειρα απιστίας.

Χρειάστηκαν περισσότερες από 10 συνεδριάσεις, προκειμένου το Ειδικό Δικαστήριο να καταλήξει στην απόφαση του, η οποία είναι τελεσίδικη και δεν εφεσιβάλλεται.

Οι ανώτατοι δικαστές για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους, χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά τη δικογραφία για τους χειρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και να λάβουν υπόψιν τους όσα κατατέθηκαν στη διάρκεια της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι του γραφείου του πρώην υπουργού, δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Καπελέρης και Διώτης), αλλά και ο αστυνομικός που συνέταξε τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για το USB, με στόχο να φανεί αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την υπουργία του, πράγματι αφαίρεσε από την αρχική λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων.

Παρά τις προσπάθειες της εισαγγελικής λειτουργού Ξένη Δημητρίου, να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου ο διάδοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλος, για τον τρόπο με τον οποίο παρέλαβε το usb από τον Ιω. Διώτη, και τις δύο φορές οι δικαστές ήταν απορριπτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, είχε προτείνει την καταδίκη του πρώην υπουργού, όπως κατηγορείται, δηλαδή για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου, που με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) μεταφράζονταν ακόμη και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Είχε πει χαρακτηριστικά στην πρότασή της προς το δικαστήριο η Ξένη Δημητρίου πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου “άλλα τα θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά”, προσθέτοντας: “Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το CD (σ.σ. με την αρχική λίστα), αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποιά γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του”.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο τη διαγραφή των ονομάτων των τριών συγγενών Παπακωνσταντίνου να την διέπραξε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ενώ επεσήμανε οτι αν κάποιος ήθελε να βλάψει τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα και θα τους ήλεγχε για φοροδιαφυγή.

Είχε προηγηθεί η απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για “στημένη ιστορία”, δίχως βέβαια να αναφέρει ποιόν ο ίδιος θεωρεί δράστη του αδικήματος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που χαρακτήρισε τον εαυτό του “υπουργό του μνημονίου”, είχε στραφεί και σε βάρος του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως “με έχει πετάξει στα σκυλιά, ενώ σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους”

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...