14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Δημήτρης Δημητρίου: Απ΄την Ανατολή στη Δύση της Κρήτης, μέσα σε μια βδομάδα γεμάτη ιστορία, φύση και δύναμη ψυχής στον αγώνα για το περιβάλλον! | Φωτός

Ημερομηνία:

Επιμέλεια & έρευνα: Αργύρης Κριθαρούλας

Ο Δημήτρης Δημητρίου συνεχίζει τη μοναχική διαδρομή του στα χνάρια του προσωπικού του -μοναδικού στη φύση του και στην ιστορία- εγχειρήματος “Nisos Crete-Lizard Ultra Tour” για 15η μέρα.

«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή, να διακλαδίζεται στις φλέβες του και τη ψυχή του να μεγαλώνει», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης, ο σπουδαίος Κρητικός συγγραφέας, στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο»…

Μπορεί να μην είμαστε συνέχεια δίπλα του, -κανείς τολμώ να πω δεν θα μπορούσε να τον ακολουθήσει σε αυτό- αλλά είμαι βέβαιος, ότι αυτά που ζει και αυτά που αντικρύζει, γεμίζουν τις φλέβες του με αυτή την αγαθή, ζεστή και μυστηριώδη δύναμη, που περιγράφει ο Μεγάλος Έλληνας συγγραφέας! Φαντάζομαι, καθημερινά, την απίστευτη αυτή φιγούρα ανθρώπου και δρομέα να βιώνει τη δική του «Κρητική Οδύσσεια», μέσα στην ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της λεβεντογέννας Κρήτης!

Αν αναλογιστεί κανείς τα μέρη που έχει διασχίσει, τρέξει, σκαρφαλώσει, πεζοπορήσει, πιστός πάντα στους βασικούς κανόνες που έχει θέσει, καμία μετακίνηση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μηχανοκίνητο ή ζώο, και καμία διανυκτέρευση σε οποιοδήποτε κατάλυμμα εκτός της Κρητικής υπαίθρου, θα καταλάβει το τεράστιο μέγεθος του εγχειρήματος…

Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, μέσα από τις φειδωλές φωτογραφικές του αποτυπώσεις, την περιπέτεια της τελευταίας εβδομάδας του μοναδικού υπερδρομέα, από το ανατολικότερο, στο δυτικότερο άκρο της διαδρομής του…

Δευτέρα 6 Ιουλίου / 6η μέρα

Μετά από τον τελευταίο θρεπτικό ανεφοδιασμό του στις Αρχάνες, την 5η μέρα του εγχειρήματος, φτάνει στο ανατολικότερο σημείο της διαδρομής, αλλά όχι στο μέσο της, στο όρος Θρυπτή στα 1390μ. Στο επόμενο βίντεο από το χρονολόγιό του που μπορείτε να δείτε, μας μιλάει από την κορυφή του βουνού, στα “Αόρη”, όπως λέγονται από τους κατοίκους, που αποτελούν τη φυσική συνέχεια της Δίκτης.

Gepostet von Δημητρης Δημητριου am Montag, 6. Juli 2020

Ακολουθεί η κατάβαση προς τον οικισμό της Θρυπτής, σε μια αρκετά πετρώδη διαδρομή. Από εκεί αποτυπώνει φωτογραφικά το Φαράγγι του Χα στη δυτική πλαγιά του βουνού. Το επιβλητικό φαράγγι θεωρείται το ωραιότερο τεχνικό φαράγγι της Κρήτης. Σχηματίζεται στη δυτική πλευρά του όρους Θρυπτής και μεταφέρει τα νερά που συγκεντρώνονται στο οροπέδιο της Θρυπτής στον ισθμό της Ιεράπετρας, τα οποία στη συνέχεια χύνονται στην παραλία της Παχειάς Άμμου. Αργά το βράδυ θα επιχειρήσει να φτάσει κοντά στο χωριό Πρίνα για τη διανυκτέρευσή του.

Τρίτη 7 Ιουλίου / 7η μέρα


Την Τρίτη 7 Ιούλη, ο Δημήτρης ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 πραγματοποιεί τη δεύτερη διέλευσή του από την κορυφή Σπαθί του όρους Δίκτη, στα 2148μ., όπου είχε πρωτοανεβεί την 5η μέρα του εγχειρήματός του. Αυτή τη φορά, υψώνει και αποτυπώνει χαρακτηριστικά στη φωτογραφία του, το βασικό σκοπό των προσπαθειών του: «Ολική απελευθέρωση των ζώων και της Γης».

"google ad"

Αξίζει να θυμήσουμε ότι το αξιακό τρίπτυχο του Κύπριου υπερδρομέα διακατέχεται από τις έννοιες: “Φυτοφαγία – Πεζοπορία – Ελευθερία”.

Η Δίκτη άλλωστε αποτελεί ένα σπουδαίο καταφύγιο πανίδας και χλωρίδας. Οι πλαγιές στα χαμηλά υψόμετρα είναι κατάφυτες από ελιές, χαρουπιές και πεύκα. Στις νοτιοανατολικές υπερώιες σχηματίζεται το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης, το Σελάκανο, ενώ κοντά στο Βραχάσι υπάρχει ένα σπουδαίο δάσος από μεγάλες αριές, το Αζιλακόδασος. Μάλιστα, εδώ στο οροπέδιο του Λασιθίου, κοντά στο χωριό Ψυχρό βρίσκεται το επισκέψιμο “Δικταίο Άντρο”, το σπήλαιο στο οποίο σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας!

Σε αυτό το βίντεο-ντοκουμέντο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια μοναδική στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να προφυλαχθεί από τη βροχή πάνω στο βουνό, αλλά σας προτρέπω να ακούσετε προσεκτικά τον “σκληρό” ήχο των σταγόνων πέφτοντας στην αλουμινοκουβέρτα που τον σκεπάζει…

Πέμπτη 9 Ιουλίου / 9η μέρα

Την Πέμπτη στις 9 Ιούλη ο Δημήτρης επιτυγχάνει τη δεύτερη διέλευσή του από την κορυφή του πέτρινου γίγαντα της Κρήτης, τον Ψηλορείτη. Το ιερό βουνό της Κρήτης, σύνορο γης και ουρανού, διαφεντεύει με την άγρια ομορφιά του ολόκληρο το νησί, και ο “Σαύρας” μας ξαναχαρίζει μερικές φωτογραφίες αυτού του ξεχωριστού τόπου…

Οι γυμνές αλπικές ζώνες εδώ, συνθέτουν το ανεπανάληπτο σκηνικό της οροσειράς της Ίδης, αποκαλύπτοντας μέσα από τις νεφελοσκέπαστες κορφές της, την Κρήτη σε όλο της το μεγαλείο! Στη συνέχεια θα ξεκινήσει για τη διέλευση προς την κορυφή του όρους Κέδρος (φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, πίσω από τον Ψηλορείτη).

Ο μύθος και η ιστορία έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον Ψηλορείτη. Από τους αρχαίους χρόνους και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε ιερό τόπο λατρείας. Το ξακουστό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον”, λίκνο του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων, του Δία, είναι αυτό που πρωτοχάρισε στο βουνό τόση δόξα και ιερότητα, ως φημισμένο ιερό κατά την περίοδο των Μινωικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

? Στα δικά μας, τα τρεξιματικά-αγωνιστικά, ο Ψηλορείτης μας φέρνει στο νου τη διεθνή διοργάνωση Psiloritis Race που διεξάγεται «στα βήματα του Δία» στις αρχές του Ιουνίου. Μια αθλητική εκδήλωση ορεινού τρεξίματος που προβάλλει τη σωματική άσκηση σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την επαφή με τη φύση, σε μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, όπου προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο Θεό τους, τον Κρηταγενή Δία.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το 2001 ιδρύθηκε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (www.psiloritisgeopark.gr), το οποίο μάλιστα λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το 2015 εντάχθηκε και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Σήμερα το γεωπάρκο του Ψηλορείτη συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικών τουρισμού.

Παρασκευή 10 Ιουλίου / 10η μέρα

Στις 8 το πρωί της 10ης μέρας του “Nisos Crete-Lizard Ultra Tour” ο Δημήτρης ατενίζει τις γύρω κορφές από την κορυφή του όρους Κέδρου (ή Κέντρος) στα 1776μ., μετά από μια δύσκολη διανυκτέρευση πάνω στο βουνό με τρομερό αέρα! Η χθεσινή ανάβασή του εξελίχθηκε σε “γρίφο”, όπως είπε, μιας και είχε πολλά σκαμπανεβάσματα σε δύσβατο μονοπάτι, μέχρι να καταφέρει να προσεγγίσει το υψηλότερο σημείο αργά τη νύχτα.

Να θυμίσουμε ότι κανένα κομμάτι της διαδρομής του Δημητρίου στην Κρήτη δεν του είναι γνωστό και η μόνη του βοήθεια αποτελούν οι λεπτομερείς χάρτες της “Ανάβασης” και όσες πληροφορίες μαζεύει από τους ντόπιους που συναντά.

Το επόμενο βίντεο που κόβει την ανάσα, καταμαρτυρεί τη θέση του αδέσμευτου φίλου μας και δεν χωράει περισσότερα λόγια…

Gepostet von Δημητρης Δημητριου am Freitag, 10. Juli 2020

Ο Κέδρος, στα νοτιοδυτικά του Ψηλορείτη, από μακριά φαίνεται ότι έχει κωνικό σχήμα (κεντρί), από όπου λέγεται ότι έχει πάρει το όνομά του. Το βουνό είναι επί το πλείστον βραχώδες, με γυμνούς βράχους και άγρια φαράγγια. Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι η βλάστηση του είναι φτωχή. Ωστόσο, ο Κέδρος ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητας και οικολογικής σημασίας του. Η βλάστηση παρόλο που περιορίζεται σε θάμνους και φρύγανα, αποτελείται από ενδημικές και σπάνιες ποικιλίες φυτών όπως τουλίπες, ανεμώνες, ορχιδέες, υάκινθοι, κλπ. Επίσης, στις απότομες και απάτητες πλαγιές του φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά, όπως γεράκια, γυπαετοί και χρυσαετοί.

Σάββατο 11 Ιουλίου / 11η μέρα

Η δεύτερη διέλευση του “Σαύρα” από τις Πάχνες, την υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων και την δεύτερη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 2453μ. έγινε πολύ δυσκολότερη, λόγω της αϋπνίας εξαιτίας απώλειας της διαδρομής του μέσα στα φαράγγια το προηγούμενο βράδυ. Το “απόκοσμο” και μυστηριώδες τοπίο της Ορεινής Ερήμου των Σφακίων θαρρείς ότι έχει σμιλέψει την αντοχή του ακούραστου ταξιδιώτη-εξερευνητή-δρομέα. Εκείνος όμως συνεχίζει ακάθεκτος προς τον επόμενο σταθμό του, την κορυφή Γκίγκιλος, αφήνοντας το σεληνιακό υψίπεδο με τις δεκάδες κωνικές κορυφές, τους λεγόμενους Σωρούς.

Κυριακή 12 Ιουλίου / 12η μέρα

Ξημερώνει Κυριακή, άλλοι σε Κυκλαδίτικα νησιά, άλλοι σε κοντινές παραλίες και βουνά, αλλά ο “Σαύρας” προσεγγίζει σήμερα την άγρια κορυφή του κακοτράχαλου Γκίγκιλου στα 2080μ. (αλλιώς Σαπημένος) που δεσπόζει πάνω από το Ξυλόσκαλο του Ομαλού.

Στα μισά της διαδρομής, στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, θα δροσιστεί από το δροσερό νερό της πηγής Λινοσέλλι, όπου το νερό τρέχει όλο το χρόνο παγωμένο και όπου υπήρχε στην αρχαιότητα γνωστό μαντείο.

Λίγο αργότερα και πριν την άγρια κορυφή του Γκίγκιλου στα νοτιανατολικά του οροπεδίου, θα συναντήσει το ορειβατικό καταφύγιο του Καλλέργη, στα 1.680μ., από όπου η θέα προς το Βόρειο Κρητικό και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, το φαράγγι της Σαμαριάς ως και το νησί της Γαύδου είναι συγκλονιστική. Εκεί, οι φιλόξενοι άνθρωποι του καταφυγίου, πάντα έτοιμοι να προσφέρουν ένα ποτήρι ζεστό τσάι στον πεζοπόρο ή στον ορειβάτη επισκέπτη.

Από αυτό το ορεινό μπαλκόνι της κορυφής πια, πάνω από το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο Δημητρίου καταγράφει το επόμενο εντυπωσιακό βίντεο, με την 360° θέα προς το οροπέδιο του Ομαλού, περιτριγυρισμένο από τις κορυφές των Λευκών Ορέων, τη Γαύδο ως το Λυβικό Πέλαγος και την επόμενη κορυφή-προορισμό του, τον Βολακιά στα 2116μ.

Gepostet von Δημητρης Δημητριου am Sonntag, 12. Juli 2020

Θα συνεχίσει προχωρώντας στις ανατολικές πλευρές του όρους Ψηλάφι, όπου πιστεύεται ότι πραγματοποιούσε τις αρματοδρομίες του ο Δίας, για να προσεγγίσει το ξακουστό Φαράγγι της Σαμαριάς, με τις ιδιαίτερες μορφές βράχων και κυπαρισσιών που κρέμονται από την άκρη των γκρεμών. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής περνά μια φυσική βραχώδη καμάρα, κάτω από την οποία περνάει το μονοπάτι για Σούγια.

Τέλος θα ξαποστάσει στο μικρό απομονωμένο χωριουδάκι της Αγίας Ρουμέλης, στο φιλόξενο ταβερνάκι του Στέλιου, τις “Πάχνες”, στον μεγάλο κόλπο που σχηματίζεται στην έξοδο του μεγάλου φαραγγιού της Σαμαριάς. Το μικρό αυτό χωριό θαρρεί κανείς ότι έχει κτιστεί αποκλειστικά και μόνον για να εξυπηρετεί τους χιλιάδες επισκέπτες του φαραγγιού, καθώς όλα εδώ περιστρέφονται γύρω από το φαράγγι. Οι ντόπιοι, παρόλα αυτά, παραμένουν οι γνήσιοι παραδοσιακοί Κρητικοί, με την αγνή καρδιά και το αληθινό χαμόγελο!

? Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το δημοφιλέστερο πεζοπορικό φαράγγι σε όλη την Ευρώπη, κι όχι άδικα. Το καλοκαίρι κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες που περπατούν για περίπου 18 χιλιόμετρα σε 6 ώρες κατά μέσο όρο. Το μονοπάτι για τη διάβαση του ξακουστού σε όλο τον κόσμο φαραγγιού της Σαμαριάς, ξεκινά από τον Ομαλό και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο (στα 1.250m). Εκεί βρίσκεται το δασικό φυλάκιο και ένα κέντρο πληροφόρησης για τα Λευκά Όρη και τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Κάπου εδώ, τελειώνει η 7ήμερη περιήγησή μας στα χνάρια του “Nisos Crete-Lizard Ultra Tour” και αφήνουμε τον Δημήτρη Δημητρίου να συνεχίσει για 15η μέρα, προς το δυτικότερο σημείο της μεγάλης του διαδρομής, την Ελαφόνησο, ακόμα εγγύτερα του τελικού του στόχου. Την επιστροφή στα Χανιά, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου!

Η Κρήτη, έχει πάντα τον τρόπο να μαγεύει τον επισκέπτη της.
Να σαγηνεύει και να αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις
με το εντυπωσιακό και μεγαλειώδες τοπίο της,
αλλά και με το πνεύμα, την ιστορία και τους ανθρώπους της.

«Καλοστραθιά καλέ μας φίλε», όπως λεν εκεί στην Κρήτη!

  • Επιμέλεια & έρευνα: Αργύρης Κριθαρούλας

• Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο ανήκουν αποκλειστικά στον δημιουργό τους, Δημήτρη Δημητρίου.
• Χρήσιμες πληροφορίες συλλέχθηκαν από τον ταξιδιωτικό οδηγό Κρήτης: cretanbeaches.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...