22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου με χρήση άλατος που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ημερομηνία:

«Ενέργεια και περιβάλλον αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει πλέον να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων. Η χώρα πρέπει να μπει στον δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα». Αυτό είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός έχει στο επίκεντρό του την Κρήτη με ένα πράσινο έργο ύψους 250 εκ. ευρώ:

«Στην επόμενη διϋπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο για ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στη Σητεία ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει 10% των αναγκών του νησιού, αλλά και θα προσφέρει 500 νέες θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.»

Πάντως, το έργο δεν είναι καινούργιο, αφού ο ηλιοθερμικός σταθμός στον Αθερινόλακκο είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια ενώ το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε, τους νέους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, βάσει των οποίων η ισχύς του σταθμού ανέβηκε στα 52  μεγαβάτ, αντί για 38 μεγαβάτ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ η έκταση διπλασιάζεται, αυξανόμενη από τα 915 στρέμματα στα 1.700!

Ο παλιότερος σχεδιασμός του 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ και Αντώνη Σαμαρά, είχε οδηγηθεί σε τέλμα, αφού είχαν αρχικά εγκριθεί, αλλά κατόπιν είχαν καταπέσει οι σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Το 2013, ωστόσο, οι ίδιοι επανήλθαν δριμύτεροι, καταθέτοντας νέο αίτημα λήψης περιβαλλοντικών αδειών για μεγαλύτερη ακόμα επένδυση, στην οποία αυξάνεται η ισχύς από τα 38 MW στα 52 MW και προστίθεται και σύστημα αποθήκευσης στο σταθμό.

Μετά την αλλαγή έπρεπε να εγκριθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι στην επένδυση, οι οποίοι και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση λοιπόν τη σχετική απόφαση περιβαλλοντικής έγκρισης που υπόγραψε το 2016 ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, προβλέπεται να “απλωθούν” 24.000 ηλιοστάτες, εμβαδού 19 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι θα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα κεντρικό συλλέκτη, ο οποίος με τη σειρά του θα θερμαίνει υγρό, το οποίο, μέσω του ατμού που θα παράγεται, θα δημιουργεί την ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για το πρώτο έργο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, και η ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η NUR-MOH, αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της NUR Energy.

Να σημειώσουμε ότι η MOTOR OIL έχει αποχωρήσει από αυτήν την κοινοπραξία ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 πουλώντας όλο το ποσοστό της στην NUR Energy.

Το προφίλ του ηλιοθερμικού

Η ηλιοθερμική μονάδα σχεδιάζεται ώστε να είναι ικανή να παράγει ατμό για εισαγωγή στον ατμοστρόβιλο και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ονομαστικό φορτίο (52 μεγαβάτ), με αυτονομία μέχρι και 5 ωρών.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει σύστημα εφεδρικής θέρμανσης με δύο συμβατικούς ατμολέβητες συνολικής ισχύος 140 θερμικών μεγαβάτ, που καταναλώνουν πετρέλαιο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον ηλιακό συλλέκτη υπολογίζεται σε 76.250 μεγαβατώρες, ενώ από το εφεδρικό σύστημα συμβατικών λεβήτων (με καύση πετρελαίου) σε 877 μεγαβατώρες.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τ.μ., αποτελούμενη από γεωργική έκταση και χορτολιβαδική έκταση διαχειριζόμενη ως δημόσια, στη θέση “Πλαγιές Αθερινόλακκου” δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες, οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο, με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού, ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

"google ad"

Για τις ανάγκες σε νερό του έργου, στην απόφαση έγκρισης των νέων περιβαλλοντικών όρων επισημαίνονται τα εξής: «Η ετήσια κατανάλωση νερού του σταθμού εκτιμάται σε 124.000 κ.μ./έτος. Η δεξαμενή ακατέργαστου νερού του ηλιοθερμικού σταθμού μπορεί να τροφοδοτείται με νερό από γεώτρηση στο βορειοδυτικό άκρο της έκτασης, όπου ο φορέας έχει λάβει άδεια χρήσης νερού, είτε, έπειτα από συμφωνητικό με τη ΔΕΗ, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, είτε από δεξαμενόπλοιο που θα αγκυροβολεί στο λιμάνι του Αθερινόλακκου μέσω αγωγού, διαμέτρου 4″ και συνολικού μήκους περίπου 3.200 μ., που θα τοποθετηθεί εντός επιχωματωμένου ορύγματος, πλάτους περίπου 1 μ.

O αγωγός θα οδεύει για περίπου 2.700 μ. παραπλεύρως της ασφαλτοστρωμένης οδού Γούδουρα – ΔΕΗ Αθερινόλακκος – Αγία Τριάδα και για περίπου 500 μ. παραπλεύρως χωματόδρομου που διασχίζει το γήπεδο εγκατάστασης του έργου, και που θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τους σκοπούς του έργου. Παράλληλα, ο φορέας του έργου μπορεί να προμηθευτεί νερό από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...