13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δημογραφικό αδιέξοδο … εν όψει! – Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά! Τα μνημόνια ήταν η δική μας Χιροσίμα. 145.000 θάνατοι. “Είναι ως να ισοπεδώθηκε η Λάρισα”

Ημερομηνία:

Άνοιξε η συζήτηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος – Τα τροχαία δυστυχήματα τροχοπέδη στη δημογραφική ανάπτυξη – Δύσκολα τα βγάζουν πέρα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι – Δεν παρέχονται κίνητρα στις οικογένειες για να αποκτήσουν νέα μέλη

Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία άνοιξε τη συζήτηση καλώντας, σε πρώτη φάση, αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η οικονομική κρίση, η απουσία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, η έλλειψη κοινωνικών δομών, η ανύπαρκτη στήριξη των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, είναι μεταξύ άλλων, μερικά από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην Επιτροπή και όπως τονίστηκε, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αύξηση του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να μην φθάσει να γίνει «η χώρα των γερόντων» λόγω της υπογεννητικότητας,

Την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξη στους νέους γονείς, επεσήμανε η κυρία Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ενώ έδωσε έμφαση στα νομοθετικά κενά που υπάρχουν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι η απουσία πολιτικών ενίσχυσης της οικογένειας είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την τεκνοποίηση.

«Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένας αναπτυξιακός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό. Η ουσιαστική εφαρμογή της είναι το κλειδί επιτυχίας» τόνισε η κ Κούβελα.

«Μείζον και τεράστιο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη» όπως είπε, «στην αύξηση του δημογραφικού» χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα, η Βασιλική Δανέλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», τονίζοντας ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου νεαρών ατόμων.

«Το 2015 η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε νέους ανθρώπους. Οι θάνατοι είναι σημαντικά περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου απαιτείται η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η πρόληψη με ενημέρωση στα σχολεία για την κυκλοφοριακή αγωγή και η στήριξη της οικογένειας» υπογράμμισε η κ. Μυλωνά.

«Τα τροχαία είναι ένας ιδιότυπος ακήρυχτος πόλεμος, με τραγικές συνέπειες, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία» σημείωσε από την πλευρά του ο Γεώργιος Ελευθεράκης, διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 έγιναν 11.517 σοβαρά τροχαία ατυχήματα, με 796 νεκρούς, το 2016 11.396 με 805 νεκρούς, ενώ στο τρέχον έτος σημειώθηκαν 7.891 ατυχήματα και από αυτά, τα 541 ήταν θανατηφόρα.

Την στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, ζήτησε ο Δημήτρης Χριστοθανόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων, τονίζοντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόζονται μέτρα ενίσχυσης τους, παρατηρείται σημαντική αύξηση των γεννήσεων.

«Η Ελλάδα βαδίζει σε δημογραφικό αδιέξοδο. Έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν ότι η χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μείωση των γεννήσεων της τάξεως του 0,4%, ενώ προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της θα μειωθεί περισσότερο, φθάνοντας από τα 10 εκατ. στα 8 εκατ.» υποστήριξε.

«Οι συνθήκες διαβίωσης των πολύτεκνων οικογενειών και η ενίσχυση της τρίτεκνης οικογένειας είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος»κατέληξε ο κ. Χριστοθανόπουλος.

"google ad"

«Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα» επεσήμανε ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και πρόσθεσε:

«Το δημογραφικό αφορά τους πάντες και τα πάντα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 24 Δήμους με πληθυσμό 2.000-3.000 ατόμων, δεν υπήρξε ούτε μία γέννηση. Αυτό είναι το κατάντημα της χώρας. Την τελευταία εξαετία, λόγω των μνημονίων, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί. Είχαμε 145.000 θανάτους. Είναι ως να ισοπεδώθηκε η Λάρισα».

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Νίκος Χιωτάκης, τόνισε την ανάγκη «ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που είναι η γήρανση» όπως είπε.

«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Η χώρα βρίσκεται, όχι στο παρά πέντε, αλλά και στο πέντε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Δεν έγινε κανένα βήμα, παρά το ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπάει το καμπανάκι. Βλέπουμε με θλίψη να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι άνθρωποι, τα καλύτερα μυαλά της χώρας. Πώς θα κρατηθεί ζωντανή η πατρίδα;

Με τα σημερινά δεδομένα, αν την αφήσουμε και δεν πάρουμε μέτρα, η Ελλάδα θα είναι η χώρα των γερόντων, θα είναι έρημη χώρα».

Ο κ. Χιωτάκης διαβεβαίωσε ακόμα, ότι «οι Δήμοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην δημογραφική αναγέννηση της χώρας».

«Εμείς στηρίζουμε με κοινωνικές δομές την οικογένεια. Με βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προνοιακά επιδόματα σε άνεργους φτωχούς και άστεγους, στήριξη των άνεργων και των άστεγων. Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Δεν λύνεται με απλές επιδοματικές λύσεις. Χρειάζεται εθνική πολιτική και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που θα στηρίξει κυρίως τις νέες οικογένειες»επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χιωτάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των επιστημονικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων που θα αναλάβουν, όπως είπε, την εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος Ιωάννου, τόνισε ότι όλες οι εκκλησιαστικές δομές στηρίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα τις τρίτεκνες.

Όπως είπε, ήδη στη Θράκη, η Μητρόπολη ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την εγκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών σε εγκαταλελειμμένα χωριά, με την παραχώρηση σπιτιών και στρεμμάτων.

Μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα εγκατασταθεί η πρώτη πολύτεκνη οικογένεια με 5 παιδιά, όπως είπε.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές» ανέφερε, ενώ μίλησε ακόμα «για αισιόδοξη αύξηση των γεννήσεων, που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θράκης».

Την ανάγκη προστασίας της μητρότητας επεσήμανε η Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, τονίζοντας ότι στα χρόνια της κρίσης εξαπολύθηκε μια βάρβαρη και ανελέητη επίθεση στις μητέρες εργαζόμενες.

«Η ανεργία στις νέες γυναίκες έχει σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέπουν στο νέο ζευγάρι να τεκνοποιήσει»τόνισε, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να επανέλθει το επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, ενώ για όλες τις εργαζόμενες να δίνονται οι άδειες κύησης και λοχείας και να εφαρμόζεται η μείωση του ωραρίου τους.

Κόντρες για τις αμβλώσεις

Διαφωνίες και κόντρες σημειώθηκαν πάντως στην Επιτροπή για το θέμα των αμβλώσεων, αναγκάζοντας την πρόεδρό της, Σία Αναγνωστοπούλου, να προειδοποιήσει για επιβολή ποινών.

«Κάποιες γυναίκες επιλέγουν την άμβλωση, λόγω οικογενειακής ανέχειας. Η ευθύνη της πολιτείας είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι πάντα ευχάριστη η λύση αυτή. Εμείς επειδή ζούμε ανάμεσα στο λαό, μπορούμε να ξέρουμε ότι για κανέναν δεν είναι πράξη διασκέδασης. Η εκκλησία, διδάσκοντας το λαό, του εξηγεί για την ιερότητα της ζωής και προσπαθεί να τον κατευθύνει από την αρχή μέχρι τέλους της ζωής του» ήταν η άποψη που εξέφρασε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, όταν κλήθηκε από βουλευτές να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό.

Η τοποθέτηση αυτή του μητροπολίτη, προκάλεσε αντιδράσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν την διαφωνία τους, ενώ στον αντίποδα, οι βουλευτές της ΝΔ συντάχθηκαν μαζί του.

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ.

«Είναι πάγια η θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο δικαίωμα της γυναίκας για διακοπή της κύησης. Οι απόψεις του σεβασμιότατου είναι σεβαστές. Εγώ δεν ζητώ να συμφωνήσει κανείς μαζί μου. Λέω αυτά που πιστεύω. Πάμε με την επιστήμη και το νόμο, που ορίζει το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και έτσι προχωράμε. Δεν θα πάμε σε χώρες που απαγορεύεται η άμβλωση και έχουμε τραγικά αποτελέσματα»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη σύναψη γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ή την υιοθέτηση παιδιών.

Οι αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων ανάγκασαν την πρόεδρο της Επιτροπής Σία Αναγνωστοπούλου, να απευθυνθεί προσωπικά τόσο στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, όσο και στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κασαπίδη, προειδοποιώντας τους ότι αν συνεχίσουν την αντιπαράθεση θα επιβάλει ποινές.

«Δεν κάνουμε μπούλινγκ εδώ. Είναι σεβαστοί όλοι οι φορείς και όλες οι απόψεις. Ο σεβασμιότατος απάντησε για την άποψή του» συνέστησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Από την πλευρά της, το μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Κωνσταντίνα Τσότρα, έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, σημειώνοντας παράλληλα, ότι πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο στήριξης για να πάρει την όποια απόφαση συνέχισης ή διακοπής της κύησης.

«Η άμβλωση δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο αντισύλληψης. Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη» επεσήμανε.

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ