20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Δημοσκόπηση Marc: Το 56,7% ζητά να μείνουν απαράβατες οι “κόκκινες γραμμές” έστω και αν οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε ρήξη – Μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Ρεαλισμό, προβληματισμό αλλά και εμπιστοσύνη στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που δείχνει η Πανελλαδική Πολιτική Έρευνα Μαΐου της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Mε 15,2 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας στους δύο βλέπει θετικά την κυβέρνηση και θεωρεί ότι διαπραγματεύεται σωστά. Απαραβίαστες θεωρεί το 56,7% τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 36,2% των ερωτηθέντων απάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Ν.Δ. με 21%, το Ποτάμι με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% και τελευταίο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,9%.

Στο ερώτημα «πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης» το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά». Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εμφανίζει μία κάμψη που έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη συμφωνία, σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η κάμψη αυτή καταγράφεται κυρίως όμως σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ό,τι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%. Την ίδια στιγμή το ο 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

Παρόλ’αυτά το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος/μάλλον λάθος».

Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».

Σε κάθε περίπτωση το 56,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...